Витамин В3 намалява риска от хипертония – ето с кои важни храни

Редовното използване на витамин В3 намалява риска от хипертония с 35%, казва руският кардиолог д-р Герман Ганделман. И се позовава на голямо изследване, продължило 6 години с участието на 12 хиляди души, което доказва именно това свойство на витамин В3.

Много е важно човек да регулира артериалното си налягане, тъй като именно то оказва натиск на стената на артериалния съд.

Всеки показател над 130/80 се приема за различна степен на вече възникнала хипертония. А от това заболяване страдат вътрешните органи – главният мозък например, което е висок риск от исхемичен или хеморагичен инсулт. Не игнорирайте хипертонията си, лекувайте я задължително, съветват медиците.

Но да се върнем на витамин В3, който „подобрява процеса на разширяване на съдовете и води до изработка на голямо количество азотен окис, вследствие на което съдът се разширява. И тогава кръвното налягане не се повишава“, пояснява специалистът, предава zdrave.to.

Витамин В3 можете да получите с храната. Най-много го има в обикновените дрожди (маята). Достатъчно е да разредите по-малко от 50 г мая, за да получите полза за организма, поясняват медиците. В случая става дума за прясна мая, а не за хляба и тестените изделия, произведени с хлебна мая.

Също така този много полезен витамин го има в излишък в триците и фъстъците. Все достъпни продукти, които обаче помагат да отдалечите във времето възникването на хипертония и въобще предотватяването ѝ, твърдят специалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *