Витамин Е – един витамин с много ползи за здравето

Витамин Е – един витамин с много ползи за здравето

Витамин Е е известен с антиоксидантните си свойства, доказани са защитните му функции срещу ултравиолетовите лъчи. Той е изключително важен за здравето на кожата, сърцето, за доброто кръвообращение, за предаването на информацията по клетъчен път. Предпазва от увреждане нервите, мускулите и зрението, както и от някои видове рак, като например на простата и пикочния мехур. Твърди се, че той е добро профилактично средство срещу Алцхаймер.

Заради всички тези ползи хората често прибягват до безконтролната употреба на добавки с витамин Е. Подобно увлечение обаче не е оправдано, защото е доказано, че най-фективно е неговото усвояване чрез храната. Ако се налага допълнителен прием, то той трябва да контролиран от лекар, още повече че предозирането му може да ни навреди.

Витамин Е е мастноразтворим, а това означава, че хапчетата са неефективни. Затова допълнителният му прием трябва да става чрез маслени разтвори, както за пиене, така и за външно приложение. Обикновено дневният прием е по една ампула. За здрава, млада и красива кожа се използва масажно масло с вит. Е. То се нанася с масажни движения върху лицето, деколтето и шията. Маслените разтвори на вит. Е са подходящи са всеки тип кожа, тъй като предпазват епидермиса от оксидативния стрес и от изсушаване, подобрява тонуса на клетъчните мембрани, като по този начин предотвратява появата на бръчки и забавя процесите на стареене.

Витамин Е може да се намери не само на ампули, но и под формата на капсули, които са по-удобни са ежедневна употреба. В капсулите витаминът също е мастно разтворен. Най-често в тях има лецитин, който е изключителено важен за организма, защото се свързва с простите мазнини и и холестерола, като улеснява тяхното усвояване, разтваряне, транспортиране и окисление. В лецитина се съдържа холин, който стимулира обмяната на мазнините.

Витамин Е, както вече споменахме, е мощен антиоксидант. Той потиска образуването на перокиси при обняманата на ненаситените мастни киселени и липидите и пречи на окислението на мастноразтворимите витамини А, К и Д, като по този начин ги съхранява в организма. От друга страна витамин Е е важен за обмяната на белтъците и нуклеиновите киселени, както и за активността на редица ензими и коензими. Неговите антиоксидантни свойства предпазват клетките и по този начин намаляват риска от злокачествени образувания. Този витамин има голямо значение за половата система. Влияе върху фукциите на половите жлези.

Затова и капсулите витамин Е се препоръчват като профилактика на заболявания, свързани с метаболитните процеси и особено с обмяната на мазнините, ензимната продукция и хормоналните нарушения. Ползата от приема на витамин Е е доказана при комплексни терапии на затлъстяване, диабет, стеатоза или затлъстяване на черния дроб, както и при стерилитет, еректилна дисфункция, при опасност от аборт като профилактично средство.

Витамин Е има съществена роля при образуването на половите хормони и затова е важен за репродукцията. Не случайно при подготовка за успешно зачатие се препоръчва прием на вит. Е. Той стимулира функцията на яйчниците и влияе положително върху качествот на спермата.

Потребностите от витамин Е при бебета, по време на бременност или климакс, през пубертета са повишени. Витамин Е съдейства за правилното формиране на нови клетки и за храненето им с кислород.

Този витамин се препоръчва в случаите, когато бременността е проблемна и при риск от спонтанен аборт. Дефицитът на витамин Е засяга и баланса на другия важен мастноразтворим витамин – А, а той е важен за бебето, въпреки че от друга страна високите му дози могат да доведат до аномалии.

Витамин Е обикновено е част от програми за профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания, хипертония, както и за укрепване на имунната система.

Дозировките и продължителността на приема се определят от лекар, тъй като те зависят от заболяването и състоянието на организма. Както споменахме вече, до самоволно назначение или пък промяна на дозите не бива да се прибягва, защото продължителният прием на високи дози може да има негативни странични ефекти. Най-често се появява кървене от лигавиците – носа, очите и половите органи, а понякога кръвоиливите са вътрешни. Това се дължи на факта, че високите дози вит. Е блокират действието на вит. К, отговорен за кръвосъсирването. Предозирането на вит. Е може да увеличи риска от усложнения на хронични заболявания като панкреатит и хипертония. Слабост на мускулите, главоболие и зрителни проблеми също могат да са последица от неразумна употреба на витамин Е.

Когато става дума обаче са външно приложение, можем да си позволим сами в домашни условия да си приготвим лосион против бръчки. Необходими са ни 30 мг. глицерин или пък масло от гроздови семки, бадемово или кайсиево масло. Към тях прибавяме съдържанието на 10 капсули витамин Е, което изтегляме със спринцовка. Нанасяме вечер с масажни движения по лицето, осоено в зоната около очите. С витамин Е могат да се правят маски за коса, този витамин подобрява състоянието на косъма, прави косата по.здрава и лъскава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *