Внимавайте! Тези храни водят до главоболие и мигрена

Главоболието е състояние, което може да попречи на нормалното протичане на деня ви. Когато страдате и от мигрена, тогава нещата могат да излязат извън контрол. Мигрената се характеризира с изтощителни епизоди на силно главоболие, което ви кара да спрете да се занимавате с това, което прави те в момента. В много случаи мигрената не позволява да се върнете към ежедневните си навици, докато пристъпът не отмине, пише az-jenata.bg.

Мигрената е неврологично заболяване, което има редица симптоми, сред които тежко главоболие, пулсираща болка в главата, чувствителност към светлина, шумове, миризми. Състоянието може да продължи от няколко часа до няколко дни.

Обикновеното главоболие също може да наруши нормалния ви ритъм на живот. То може да се появи по много различни причини – стрес, умора, недоспиване.

Има и някои храни, които имат негативен ефект върху главоболието. Те могат да го предизвикат, а могат и да отключат пристъп на мигрена. Кои са те?

Кафе

Кофеинът може да облекчи главоболието. Ето защо той е част от състава на някои медикаменти против главоболие. Но ако пиете твърде много кафе всеки ден, кофеинът може да има тъкмо обратния ефект – да предизвика главоболие или да отключи мигрена. Намаляването на приема на кафе може да понижи риска от отключване на мигренозни пристъпи или да разреди тяхната честота.

Шоколад

Шоколадът също съдържа кофеин. Ако похапвате често от любимото лакомство, то може да е в основата на мигрената ви. Според изследване, публикувано в списание Nutrients, шоколадът трябва да се избягва от страдащи от мигрена и чести главоболия. Ако не можете да го изключите напълно от храненето си, опитайте да го сведете до минимум.

Отлежали сирена

Някои видове сирена, които се консумират отлежали, като синьото сирене, сирене бри, чедър, пармезан, съдържат аминокиселината тирамин, за която се счита, че може да отключва мигрена.

Някои добавки в храните

Преработената и готова храна, продавана пакетирана, съдържа редица вещества, които подобряват нейната текстура и вкус. Мононатриевият глутамат е едно такова вещество, използвано в хранителната индустрия. Счита се, че приемът на храни, съдържащи мононатриев глутамат може да отключи мигрена.

Сушени меса и колбаси

В тези продукти могат да се съдържат нитрати, съединения, които действат като съдоразширяващи агенти, което може да предизвика мигренозен пристъп. Тези храни също имат възпалителен ефект, което допълнително повишава риска от поява на силно главоболие.

Млечни продукти

Млечните продукти също са сред възпалителните храни, които могат да доведат до поява на главоболие или мигрена. Не е задължително те да са в основата на появата на мигрена. За да се уверите, опитайте да ги изключите за известно време от диетата си, за да проследите дали това ще има ефект върху състоянието ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *