Внимание! В храсти и бръшляни гъмжи от кърлежи

Внимание! В храсти и бръшляни гъмжи от кърлежи

Не припарвайте до храстите, защото там има много кърлежи, съветва бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Навикът на майките при раззеленяване да пускат децата си в храстите е много вреден. Така от главата на едно дете бяха свалени повече от 90 нимфи на кърлежи. Опасно също е и щъкането на малчуганите не по алеите, а в тревните площи.

Където има гъста, неокосена растителност, особено бръшляни, там има много кърлежи. Влажно ли е, има ли кърлежи, не трябва да се ходи по тревата. Децата и възрастните винаги трябва да се преглеждат, след като са били сред природата. Ако се види кърлеж, той се маха“, казва още специалистът.

Възрастните кърлежи предават най-много лаймска болест. Ларвите и нимфите им също могат да заразяват, но в по-малък процент. В някои паркове кърлежите са заразени над 20%, а в други – под 20%. Ако човек е ухапан в парк, където над 20% от паразитите са носители на инфекции, със свалянето му трябва да се вземе антибиотик.

Първите кръвосмучещи паразити в нашата страна се появят при сренодневни температури над 5 градуса, което значи, че вече щъкат в парковете. В следващите седмици у нас ще се появи и видът кърлежи, който пренася лаймската болест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *