Внимание! Сърбежите и хъркането са сигнал за диабет

Внимание! Сърбежите и хъркането са сигнал за диабет

Обърнете внимание на следните признаци, които понякога са свързани с нивото на кръвната захар. Диабетът невинаги се проявява с традиционните симптоми като неутолима жажда, често уриниране и скованост на крайниците.

1. Неприятни кожни промени

Тъмни петна по гънките на кожата, обикновено на задната част на врата, на коленете или кокалчетата на крайниците, често показват повишена кръвна захар. Високите стойности на инсулин предизвикват разрастване на кожните клетки и меланина – пигмента в клетките, и тогава се появяват тези петна. В такива случаи се прави кръвен тест, който може да установи дали пациентът вече е развил диабет, или е напът да го развие. Тези петна могат да се третират с лазерна терапия.

2. Необяснимо подобрение на зрението

Диабетът обикновено се свързва със замъглено зрение, но всъщност от това заболяване зрението може както да се влоши, така и да се подобри. От захарния диабет нивата на течностите в организма, включително и в очите, варират и това прави зрението непостоянно. Има пациенти, които твърдят, че когато кръвната им захар е скочила, зрението им се е подобрило, а след като са започнали лечение, отново са сложили очилата си.

3. Неудържим сърбеж

Диабетът нарушава циркулацията на кръвта, което води до сухота и сърбеж на кожата. Диабетиците обикновено се оплакват от сърбежи по крайниците – ръцете, краката и стъпалата. Посъветвайте се с лекар, ако редовната употреба на овлажняващи кремове не успокои сърбежите.

4. Влошаване на слуха

Изследванията показват, че загубата на слуха може да е предупредителен знак за диабет. Хората с по-високи стойности на кръвна захар са с 30% по-застрашени от увреждане на слуха от тези с нормална кръвна захар. Според учените диабетът уврежда кръвоносните съдове и нервите във вътрешното ухо, от което слухът намалява.

5. Силно хъркане

Около половината болни от диабет тип 2 имат проблеми с дишането по време на сън. Ако хъркате силно през нощта, а през деня ви се спи, непременно си направете кръвен тест. Канадско изследване показва, че 23% от пациентите с диагноза лека или средна обструктивна сънна апнея развиват диабет в рамките на пет години и половина. Причината е, че хората, които хъркат по време на сън, отделят стресови хормони, от които кръвната захар се повишава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *