Внукът на Петър Димков на Еньовден: Ето най-силните билки, които виреят в България!

Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. Смята се, че на този ден енергията на слънцето е най-мощна и по магичен начин се предава на водата и на лековитите треви. Затова основните ритуали тогава са посрещане на изгрева и бране на билки.

Един от най-знаменитите билкари, раждали се по нашите земи, е Петър Димков. Днес единствен наследник на делото му е неговият внук – д-р Петър Димков-младши, който е взел не само името, но и занаята му.

Той смята, че у нас обществото ни не прилага най-важната практика, която може да го спаси от болестите – да пие билки и да набляга на плодовете и зеленчуците през лятото. Отвара от мента, мащерка, мурсалски чай и жълт кантарион дала 95 години живот на дядо му д-р Петър Димков, споделя внукът му, който пие всяка сутрин от еликсира на дълголетието. Според него има две държави с традиции в народната медицина – Китай и България. „Това не означава, че китайската медицина, която напоследък буквално заля света, действа по-добре на българите. Неписано правило е, че всяка една билка, където е расла, там действа най-добре. Жалко е, че ние с лека ръка пренебрегваме нещо, което би могло да бъде ценно като цяло за държавата ни“, казва той.

Въпреки че у нас виреят хиляди билки, Димков-младши разкри кои са най-силните от тях, които да използваме в ежедневието си.

На първо място е черният бъз. „Приложение в народната медицина намират всички части от дървото (корен, кора, цветове, плодове и листа). Цветовете се употребяват като имуностимулиращо средство, при простудни заболявания, пресипнал глас, кашлица, възпаление на бъбреците и пикочния мехур. Сутрин, обед и вечер двадесет минути преди ядене и два часа след ядене да се пие по 1 суп. лъжица сироп от цветовете на дървесния бъз.

Взема се 1 кг цвят и се накисва в 3 литра вода, стои 24 часа, след което се прецежда през тънка кърпа и му се прибавят 3 кг захар и 1-2 ч. лъжички лимонтузу. Бърка се, докато всичко се разтопи. След това се налива в шишета, запушва се с тапи и се държи на студено, за да не вкисне“, обяснява внукът на лечителя.

„Така наречените трапезни билки – мента, мащерка, риган, маточина, това са билки, които човек ежедневно може да употребява под формата на чай. Мащерката има антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, болкоуспокояващо, успокояващо нервната система и др. действие. Ментата съдържа етерично масло – алкохола ментол, каротин (провитамин А), дъбилни вещества, смоли, ензими, минерални соли и др.

Използва се за успокояване на болки и нерви, като антисептично и газогонно средство, за стимулиране на сърдечната дейност и за подобряване на храносмилането. Маточината се използва като спазмолитично и болкоуспокояващо средство, за подобряване на храносмилането и възбуждане на апетита. Освен това има антивирусно и антиконвулсивно действие. Съставките на ригана са със силно анестезиращо и антисептично действие, поради което се употребява като нервоуспокояващо средство при безсъние, главоболие, нервна възбуда.

Риганът успокоява още кашлицата и се използва като откашлечно средство при остър и хроничен бронхит, катари на горните дихателни пътища, бронхиална астма и др. Намира приложение и при възпаление и болки в стомаха и червата, болезнена менструация, чернодробни смущения, жълтеница и др. Установено е и противоглистното действие на билката“, обяснява Петър Димков-младши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.