Водата в Пещерата на нимфите лекува и дарява с деца

В близост до Мадарския конник, тече магическа вода. Пещерата на нимфите е свещено място още от времето на древните траки, заселено от праисторическата епоха.

Факт е, че до днес много хора идват в Мадара, защото скалите и пещерите тук са и силен енергиен център. Пещерата на нимфите представлява скален навес с височина около 30 метра.

По времето на траките мястото било светилище на трите нимфи, богини на – плодородието, горите и водите. Затова много хора вярват, че водата, която тече по стените и капе от пролуките на пещерата, е лековита.

Тук, съвсем близо до Конника, по скалите на Голямата пещера се стича и живата вода, както я наричат хората. Легендата разказва, че това са сълзите на хан Крум, които той пролива след като вижда опожарената и опустошена от император Никифор Геник Плиска. Горчивите сълзи на владетеля потекли в скалата и останали там и до ден днешен.

Друго поверие гласи, че това са сълзите на трите нимфи, чието светилище траките изградили точно на това място.

За водата се смята, че е лечебна – помага най-вече при заболявания на очите. Друго поверие гласи, че „сълзите“ помагат на бездетни жени да се сдобият със здрава рожба. Водата капе по цялото протежение на скалния ръб, под който са пещерите – освен Голямата пещера има и Малка пещера. На ъгъла между двете водната струя е доста силна. Именно тук хората поставят съдове, в които събират от лековитата течност. Водата няма сертификат за потвърдени лечебни качества, но такъв едва ли е и нужен на хората, които стигат до тук, всеки със своята болка. През зимата течащата вода се превръща в красиви ледени скулптури. А хората си отчупват и отнасят вкъщи от лечебните ледени висулки.

Камъните около мястото също носят силен енергиен заряд. Казват, че кратка почивка върху тях може да излекува мигрена и главоболие. При измерване на енергийното поле от радиестезисти са отчетени силни вълни. Те са най-силни на входа на пещерата и в дъното й.

Близо до пещерата, през 12-13 век. е изграден скален параклис. Негов покровител е свети Панталеймон – знахар и лечител. Българската църква почита паметта му на 27 юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *