Водата от коприва прави чудеса с тялото ни

Водата от коприва прави чудеса с тялото ни

Чудодейната вода от коприва се приготвя, като в нея сте накиснали, сварили или запарили прясно набрана или сушена коприва. Тъй като растението отделя изключително ценни вещества при процеса на варене или запарване, тази тъмнозеленикава отвара е изключително ценна.

В нея се съдържат витамини, каротин, желязо, калий, магнезии и още куп други полезни елементи.

Ето за какво може да се използва водата от коприва и какви са ползите от нея:

Коприва за лечение на ишиас, артрит, остеоартрит

Приема се вътрешно под формата на чай. Лекува възпалението на засегнатите стави и намалява болката. Но освен това водата от коприва може да се прилага и външно под формата на компрес или бани. За компрес – потопете чиста марля в запарка от коприва и след това налагайте на проблемните места. За бани – използвайте предварително подготвена вода с накиснати листа от коприва. Скоро болките ще се успокоят, а възпалението ще изчезне.

Коприва като кръвопречистващо средство

Вътрешното приемане на водата от запарена коприва има силно кръвопречистващо свойство. В случая в запарката може да добавите бял равнец, листа от бяла бреза и други билки, но комбинацията трябва да бъде изготвена от опитен билколечител. Той ще вземе предвид от какво точно се нуждае вашият организъм. Пречистването на кръвта води до подобряване или пълно излекуване на редица кожни заболявания, сред които лишеи, екземи, уртикария и др.

Копривата спира косопада и стимулира растежа на косата

Използвайте водата от варене или запарване на коприва няколко пъти седмично при по-остри състояния. Използвайте я приятно затоплена и я втрийте в корените на косата с нежни движения на пръстите. След това с останалата част измийте цялата коса. Скоро ще забележите, че косата вече не пада, а от скалпа ви израстват нови и свежи кичурчета. Освен това косата ви ще стане здрава, мека и блестяща. За същата цел може да прилагате и готов продукт вода от коприва, какъвто може да се намери в търговската мрежа. Предлага се под формата на спрей за напръскване на косата.

Коприва при анемия

Ако имате недостиг на желязо, приемайте водата от коприва като чай, за да си набавите нужните количества от ценния елемент. Може да пиете минимум по 1-2 чаени чаши чай от коприва на ден. Ако вкусът ви е неприятен, подсладете с мед. При редовен прием скоро ще си набавите достатъчно желязо, за да се справите с анемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *