Водната леща пречиства организма, лекува депресия и сваля килограми

Водна леща може да се открие в повечето градински езера и често вбесява с упорития си растеж хората, които се грижат за градинските площи, тъй като те не искат да използват химически средства за унищожаването й. Понякога се появява в аквариумите и с това също не си печели добро име, правейки голяма сянка на обичащите светлината рибки.

Въпреки това, водната леща има някои много добри приложения и може да бъде полезен източник на биомаса и биогорива. Тя също така има и някои изненадващи ползи за здравето.

Древните уелски лекари я препоръчват при подуване на стомаха. Сварява се водна леща в козе мляко и се пие преди и след хранене. Ако имате упорит запек, древните билкари препоръчват да се пие отвара от водна леща, като за целта трябва да се сложи много малко от растението. Тя е била използвана и под формата на лапа при възпаления и отоци.

Често се използва и като храна за домашните птици и може да има някаква стойност за хранително-вкусовата промишленост в бъдеще, тъй като едно проучване, публикувано през 2010 г. показа, че водната леща има антиоксидантно, антибактериално и антикандидозни свойства. Това проучване е установило наличието на флавоноиди, като например кверцетин и фенолни съединения, които имат антиоксидантни свойства.

В друго проучване се посочва, че водната леща е била използвана като суровина за производството на аналгетични и антипиретични средства за защита. Тя се използва и под формата на пелети в хомеопатични лекарства за астма.

Много хора приемат водна леща като добавка в храната, за да облекчат депресивни състояния и дори да лекуват с нея заболявания на щитовидната жлеза като хашимото например.

В процеса на отслабване е нормално апетитът силно да се повиши. Затова съществуват билки, които могат да помогнат да намалим апетита си. Сред тях е и водната леща, както и ленено семе, кипрей (върбовка). Всички те могат да са в помощ при борбата със стреса и ще способстват за вашето отслабване с още 1,5-2 килограма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *