Времето застудява! Пазете се от “замръзнали” стави

От анатомията е известно, че пред всяка става е разположена торбичка (бурса), образувана от обвивките на мускулите и сухожилията. Изпълнена е с течност, която при движение намалява триенето на сухожилията. Възпалението на тази торбичка се нарича бурсит. Когато се появи върху коляното въпросната подутина, тя най-често е резултат от травма.

Пазете се от повторни удари в засегнатото място. Други причини за отока са инфекции или костни шипове. Консултирайте се със специалист по ортопедия и травматология, ако коляното ви се е зачервило и отокът пред капачето расте или е болезнен при допир.

Вероятно ще се наложи да ви направят рентгенова снимка.

Възможно е лекарят да ви препоръча пункция, чрез която се изтегля течността от ставната торбичка и по-късно се изследва. Антибиотици може да приемате само ако се установи бактериална инфекция.

При липсата на такава ще ви помогнат препарати за овладяване на възпалението и болката. По лекарска преценка може да ви се приложат също ултразвук или йонофореза.

Трябва да избягвате продължителното стоене в една поза. При него настъпва “замръзване“ на ставата поради сраствания и загуба на подвижност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *