Всеки час пред ТВ-то съкращава живота с 21 минути

Някои навици от всекидневието могат да имат сериозни последици за здравето ни. На пръв поглед те изглеждат безобидни, но злоупотребяването с тях съвсем не е без последици за нас. Заседяването пред компютъра по 3-4 часа на ден, понякога и по много повече, съвсем не е безобидно.

Животът ни се съкращава с цели 2 години, ако ежедневно прекарваме по няколко часа пред компютъра в седнало положение, коментира физиотерапевтът д-р Росица Шейтанова. „Скорошно проучване установи, че заседяването пред компютъра за повече от 11 часа на ден съкращава живота с цели 40%.

Гледането на телевизия повече от 2 часа на ден, въобще дългият престой пред телевизора може да доведе до повишен риск от преждевременна смърт, сърдечни заболявания, диабет тип 2. Отрицателните ефекти от продължителното гледане на телевизия са дори по-големи от обездвижването.

Всеки 1 час гледане на телевизия след 25-годишна възраст намалява продължителността на живота с 21,8 минути. Стряскащо е, нали?!“, допълва още лекарката. Тя съветва, ако не можем да се откажем напълно от вредното влияние на технологиите, да правим упражнения, докато сме на дивана или в леглото, за да не оставим заседяването да доведе до по-сериозни последствия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *