Всички ползваме тази подправка, а тя може да бъде и опасна

Мнозина ще бъдат шокирани да разберат, че някой подправки, които са свикнали да се добавят в най-различни ястия, могат да бъдат вредни.

Оказва се, едно растение, при определени обстоятелства не е толкова полезно, колкото се смята.

Става въпрос за магданоза. Той се смята за божи дар за тези, които се занимават с изцеление на тялото си с помощта на природни средства. Той е уникална комбинация от витамини и микроелементи.

Но експертите казват, че въпреки всички полезни свойства, той може да бъде много вреден.

Ако подправяте салати и други ястия с майонеза, заквасена сметана или използвате масло, тогава магданозът неусетно се превръща в отрова, тъй като започва да отделя нитрати.

Така че, ако искате да ядете ястие с магданоз, тогава трябва да го добавите само в самия край на готвенето, точно преди да сервирате ястието.

Основното правило е да не оставяте готовото ястие с магданоз повече от половин час, преди да го консумирате.

Тази подправка, както всяка друга, е най-добре да се накъса, а не да се нареже: така ползите ще останат в пълен размер, защото етеричните масла могат да се съсипят от рязането.

Въпреки факта, че ползите и вредите от магданоза не са свързани, трябва да се има предвид, че прекомерната консумация на тази зеленина също може да доведе до редица нежелани последици.

Прекомерната консумация на това растение ще доведе до излишък на миристицин, активен елемент на етерично масло. Предозирането на това съединение причинява гадене, световъртеж и халюцинации.

Магданозът има отрицателен ефект върху състоянието на пациенти с бъбречна патология. Неговите съединения дразнят чувствителните клетки на паренхима на този орган.

Противопоказания за използване на магданоз в диетата и за лечение има и при хора с остър цистит, подагра, хипокалциемия, както и при уролитиаза, ако размерът на камъните надвишава 5-6 мм, тъй като магданозът може да причини движение на камъни в бъбреците.

Магданозът не се препоръчва и по време на бременност, тъй като значително повишава тонуса на маточните мускули и може да провокира преждевременно раждане или спонтанен аборт

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *