Втори хляб: Какви са ползите от картофите за човешкото здраве?

Картофите са универсален зеленчук, който е не само питателен и вкусен, но също така може да осигури огромно количество ползи за здравето на хората. Защо картофът може да се счита за втори хляб и какви са неговите свойства?

Какви са ползите от картофите за човешкото здраве?

Енергия и хранене

Картофите са истински източник на енергия, сравним с хляба. Богат на сложни въглехидрати, той постепенно освобождава глюкоза, осигурявайки на тялото необходимата енергия за дълго време. Протеини, калий, витамин С, витамини от група В – всичко това прави картофите истинско съкровище от микроелементи.

Поддържане на здрава храносмилателна система

Храносмилателната система е като порта в нашето тяло. Картофите имат разтворими и неразтворими фибри, които подпомагат поддържането на нормалното храносмилане. Неразтворимите фибри помагат на храната да се движи по-бързо през червата, предотвратявайки запек и подобрявайки цялостното здраве на храносмилателната система.

Защита срещу сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са един от основните проблеми на съвременното общество. Картофите са нискокалорична храна, богата на калий. Помага за регулиране на кръвното налягане и намалява риска от развитие на хипертония. Витамин B6, съдържащ се в картофите, помага за понижаване на нивата на хомоцистеин, което също е свързано с намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Поддържане на здрава кожа

Красивата кожа е не само резултат от козметични процедури, но и хранене. Картофите имат антиоксиданти като витамин С и каротеноиди, които предпазват кожата от свободните радикали и предотвратяват преждевременното стареене. Картофеното масло също е известно със своите омекотяващи и овлажняващи свойства.

Укрепване на костите и мускулите

Витамин С в комбинация с магнезий и калий помага за укрепване на костите и мускулите. Това е особено важно за растящото тяло и хората над 40 години, когато започва процесът на естествено отслабване на костната тъкан.

Регулиране на кръвната захар

Въпреки факта, че картофите съдържат въглехидрати, те също са богати на фибри, което допринася за по-бавното усвояване на захарта в кръвта. Това означава, че нивата на глюкозата остават стабилни, предотвратявайки инсулинови скокове и помагайки за контролиране на диабета.

Ползите и вредите от суровите картофи

Суровите картофи се използват предимно в народната медицина.

Настърганите картофи се използват за създаване на компреси за омекотяване на акне, успокояване на изгаряния и повдигащи маски. Процедурата трябва да се извършва в продължение на 20-25 минути, няколко пъти седмично.

Твърди се, че натрошените кореноплодни помагат за лекуване на стомашни язви и намаляват възпалението. Препоръчително е да се консумира половин чаша на празен стомах, като съдържанието трябва да се консумира веднага.

При храносмилателни проблеми се препоръчва прием на 100 мл сок три пъти на ден. Изплакванията със сок се използват за лечение на пародонтоза или язви в устата. Ефективността на тези методи обаче остава под въпрос. Преди употреба се препоръчва да се консултирате с вашия лекар.

Яденето на сурови картофи може да доведе до понижаване на кръвното налягане, така че не се препоръчва на пациенти с хипотония. Опасността от предозиране може да доведе до храносмилателни проблеми. Симптомите на интоксикация включват треска, главоболие, гадене, повръщане и дори халюцинации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *