Въздействието на цветовете върху организма – зеленото забавя пулса

Цветовете имат уникално въздействие върху организма на всеки човек. За това ще се спрем на някои от тях и с какво помагат на прозореца към душата на човека – очите.

Ето защо ако искаме да усилим работата на сърдечно-съдовата система и нервната дейност е добре да се взираме в червените цветове. Разглеждането на картини в червени тонове е полезно за хора, страдащи от късогледство, астигматизъм, кривогледство и амблиопия при децата.

Ако се обградим вкъщи с картини с оранжев цвят така ще подобрим кръвооснабдяването, трофика на кожата, и ще съдействаме за регенерирането на нервните и мускулните тъкани, ще засилим сексуалността, ще стимулираме работата на половите жлези. Ето защо съзерцаването на картини в оранжеви тонове е полезно при късогледство, дистрофия на ретината, атрофия на зрителния нерв.

Ако след дълъг ден сме изморени и сънливи е добре да се обградим с картини, в които доминират жълти цветове, защото стимулират работата на стомашно-чревния тракт, черния дроб, съдействат изчистването на токсините.

Картини с преобладаващи зелени цветове съдействат за намаляване на артериално и вътреочно налягане, забавяне на пулса. Взирането ни в илюстрации в зелени цветове помага срещу късогледство, спазми на акомодация, дистрофия на ретината.

Светло сините цветове успокояват нервната система, повишават съпротивляемостта на организма към инфекциозни заболявания. Разучаването на платна в светло сини тонове, съдейства за премахване на късогледство, спазми на акомодация, възпалителни очни заболявания.

Изображения в синьо влияят положително върху хипофизната жлеза, парасимпатиковата нервна система, способстват за повишаване на съпротивляемостта на организма към инфекциозни заболявания, стимулират мозъчната дейност, повишават творческата и интелектуална активност, намаляват чувствителността към болка. Гледайки в платно в сини цветове е полезно за хората, които страдат от катаракта и глаукома, помътняване на роговицата и стъкловидното тяло.

Пейзажи, в които преобладават лилавите цветове повишават творческата активност и подобряват имунната защита, оказват успокоително въздействие върху очите и главния мозък, способстват за произвеждане на мелатонин (хормона на съня). Анализирайки такива картини е полезно за болни развили катаракта, увеити, помътняване на роговица.

И на края ще завършим с това, че така нареченото „зареждане” на очите с полезни цветове можем да правим и с помощта на своето въображение! Ако всяка сутрин със събуждането си, си представяме със затворени очи цветовете на шарена дъга в продължение на 10-15 секунди за всеки от цветовете, то след няколко седмици ще можем да забележим позитивни промени в състоянието на зрението си. Това може да се превърне в един приятен и полезен навик за целия ни живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *