Вълшебният храст пачули цери ревматизъм

Пачули е храст от семейството на ментата. Расте в тропическа Азия, Китай, Индия, Индонезия, Карибите, Виетнам, Филипините и Южна Америка. Европейците се запознават с характерната му миризма през 19. век благодарение на масовия износ на тъкани от Индия, които са ароматизирани с листа от пачули за прогонване на молците. Днес все по-популярни стават лечебните му свойства.

Пачулито помага за активиране на кръвообращението, като заздравява стените на кръвоносните съдове. То облекчава отоците на краката и възстановява тъканите при възпалителни процеси (ревматизъм, хемороиди и др.).

При усещане за тежест масажирайте краката със смес от ароматни масла: 3 капки от пачули, 4 капки от палмароза и 10 мл масло от макадамия.

Пачулито е известно и с успокоителното си въздействие. Голямото му предимство е, че силният му аромат позволява на съзнанието бързо да се прехвърли в друга „вселена”. Точно това качество е причина растението да се използва и срещу болка. За масаж използвайте смес от две ароматни масла: 2 капки от пачули и 2 капки от гераниум, разтворени в 10 мл масло от жожоба.

Специфичните съставки на пачулито – секвитерпените, имат силно противовирусно действие, известно на китайската и японската медицина отпреди хилядолетия. Това прави растението много подходящо за лекуване на вирусни стомашни разстройства. Масажирайте корема и тила със смес от 4 капки ароматно масло от пачули, 4 капки ароматно масло от евкалипт и 10 мл сусамово масло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *