В България около 45 мъже годишно се диагностицират с рак на гърдата

Доц. д-р Ася Консулова е началник клиника по медицинска онкология към УСБАЛ – “Проф. д-р Иван Черноземски” в София.

Тя е чест гост-лектор на български и международни форуми, най-вече свързани с карцином на гърда, овариален карцином и невроендокринни тумори. Носител е на престижни награди на български и международни професионални организации, включително грант на Колежа на европейското училище по онкология – ESCO, Европейското общество по медицинска онкология.

За диагнозата „карцином на гърда“ може да се каже много и често пъти това онкологично заболяване е свързано с жените, тъй като, според статистиката, една от осем заболява от него.

С рак на гърдата обаче може да бъдат диагностицирани и мъжете. Представителите на силния пол, с това заболяване, за разлика от жените, попадат в графата – „рядка болест“.

– Д-р Консулова, зачестиха ли случаите на рака на гърдата при мъжете в световен мащаб, а и в България?

– Ракът на гърдата при мъжете се диагностицира в по-напреднала възраст. Това се води „рядка болест“, което означава, че засяга хора под 6%. Заболеваемостта при мъжете е относително стабилна, с лека тенденция за нарастване. В България на година има между 40 и 45 мъже, които се диагностицират с рак на гърдата.

– Мъжете, които са диагностицирани с карцином, с по-лоша прогноза за преживяемост ли са отколкото жените?

– Ако са в един и същи стадий и болест, която да е близка, прогнозата е малко по-лоша при мъжете, защото болестта се диагностицира по-късно и не цялото лечение би могло да бъде направено адекватно. Освен това ракът на гърдата при мъжа, както и при жената, е хормонозависим основно и ефектът на хормонотерапията при жените е малко по-голям. В много случаи болестта може да я излекуваме, когато е в по-ранен стадий. Тогава, когато стане в метастатичен стадий, провеждаме лечение и човек може да живее в продължение на много години.

– При мъжете има ли фамилна обремененост?

– При мъжете тя е по-често срещана отколкото при жените. Рискът от развитие на рак на гърдата, преносителство на мутации при мъжете, може да нарасне до 40 пъти, например, преносителство на BRCA 2. Затова, когато при мъжа имаме карцином на гърдата, винаги провеждаме генетично изследване, с цел да видим дали в семейството, от което произхожда той, има някакъв ген, който да е свързан с наследствен карцином и съответно да има негови роднини, които да могат да бъдат подложени на допълнителен скрининг и да открием болестта много по-рано или да се предотврати.

– Как един мъж би могъл да се усъмни, че има такова туморно образование?

– При мъжа обема на самата гърда е много малък. Когато нараснат гърдите той много по-лесно се пипа. Но при мъжете е по-различно, тъй като те много по-рядко го правят. Освен това обемът на самата гърда е малък и болестта, като седи известно време и нараства, по-бързо стига до кожа или до гръдна стена, което я прави по-лесна за разпространяване към мишниците и за далечни метастази. Затова по-често мъжете с рак на гърдата са диагностицирани и с метастази, за разлика от жените.

– Какви са видовете терапии при мъжете?

– Ракът на гърда при мъже се лекува както карциномът при жени. Индикациите за правене на химиотерапия и хормонална терапия, както и за хирургия, са едни и същи. Ако се наложи да се прилага химиотерапия се прави със същите лекарства. По-деликатно е при хормонотерапията, тъй като това е антиестрогенна терапия, а при мъжкото тяло има повече тестостерон. Често пъти води до високи нива на естроген и намалява нивото на тестостерон. След като премине хирургия, пациентите са за хормонотерапия. При мъжете, често пъти, не се лекуват както трябва – не се провежда лъчетерапия или пък не се провежда операция в мишницата. Това нещо се „изчисти“ малко или много, защото говорим повече. Самата рядка болест вече е по-позната и на лекарите и тези пациенти се лекуват относително близо до стандартите. Има разлика при една от хормонотерапиите, при която много по-често при мъжете се дава Тамоксифен, а не инхибитори. Всичко друго се лекува при сходни правила. Мъжете имат малко по-труда поносимост към хормонотерапията и затова процентът при мъжете, които се отказват от хормоналното лечение, което е най-важното, е по-голям.

– Когато се стигне до отказване от това лечение при пациентите, как се процедира, за да може да продължат да се лекуват адекватно?

– Този проблем го има и при жени, и при мъже. Много пъти се оказва, че пациентите казват на лекаря, че си взимат лекарствата, но не го правят. Не казват дали от чувство за вина или за да не се обясняват, или просто някой път не желаят да кажат, че не се лекуват, за да са спокойни роднините и да няма семейни проблеми. Всъщност един на пет мъже се отказва от хормоналната терапия, защото трудно се понася понякога. Това, което трябва да направим, е предварително да разясним на пациента – човек да знае, че може да има болки в костите, изпотявания, горещи вълни, емоционална нестабилност. Това изисква много време и не всички имаме възможността. Затова, по света, за точно такива неща има консултации с медицинска сестра – друг човек, който да поеме след лекаря, за да може да има един човек, който да е по-близо до пациента и да обсъди с него на достъпен език нещата. Освен това пациентът има по този начин възможност да споделя и ако се убеди в правилността на лечението, да го изпълнява.

– Много пациенти, когато тежко приемат дадена терапия, смятат, че тя не е „тяхната“ и не оказва влияние на болестта. Правилни ли са тези техни мисли?

– Не, такива мисли не са правилни. Случва се обратното – идват пациенти, с които сме говорили, че може да има странични явления лечението, но когато не се стигне до такива, те идват и казват, че вероятно не пият „правилното“ хапче, щом нищо им няма. Има и такива, които казват „Това не е моето хапче“. Много зависи от волята на пациента. Ако той не вземе няколко дни хормоналната терапия, може да се почувства по-добре защото, например, не му тежат ставите, не се чувства и толкова изморен, но тогава неговата болест остава без лечение. Понякога и ние лекарите толкова се фокусираме върху онкологичната болест, че забравяме да говорим със самия човек.

– Какво представлява мастектомията при мъжете?

– Мастектомията е премахване на цялата тъкан на гърдата. Самата гърда при тях е по-малка и много често операцията е мастектомия, но обсъждаме, че бихме могли и при тях да правим по-малки операции, с мисълта качеството на живот да не се влошава толкова, защото с премахването на цялата тъкан и най-вече на лимфни възли, тези, които се намират под мишницата, водят до риск на оток на ръката или болежки в рамото, и затова намаляването на обема на хирургия при гърдата на мъжете, може да се обсъжда, но много по-важно е, когато няма засегнати лимфни възли – да се прави със сантинелна, а не аксиларна дисекция, т.е. не да се махат всички лимфни възли, защото, когато се махнат, рискът от отток на ръката е 20-25%, което значи, че един от 4-5 човека ще направи такъв оток, което влошава качеството на живот.

– Много от спортуващите мъже използват най-различни добавки за трупане на маса. Това може ли да окаже влияние относно карцином на гърдата при тях?

– Да, приемът на хормонални средства оказва влияние, така, както и продължителният прием на контрацептивите при жените.

– По-младите мъже, които са диагностицирани с този вид карцином, могат ли да спортуват по време на лечението?

– Вече има не малко медицински данни, които показват, че хората, които спортуват, имат по-добри резултати и ефект от лечението, и дори по-добра преживяемост. Една от причините е, че се намалява токсичността от лечението, защото тялото е в по-добра форма. Физическата активност е полезна и ние насърчаваме всеки пациент да го прави, разбира се, ако няма конкретен проблем, като метастази в костите, тъй като има риск от счупване. Това са неща, които трябва да бъдат обмислени предварително, но активната, физическа дейност е полезна. В здраво тяло човек много по-добре се справя и физически, и психически с цялото лечение. Възможно е няколко пъти в седмицата да се правят кардио тренировки или всеки ден разходка е нещо, което е подходящо.

– Как продължава животът на мъжа, който вече е в ремисия?

– Психиката на тези хора понякога се променя, защото една рутинна вирусна инфекция или кашлица им припомня, че трябва да проверят дали нещо не е свързано с другата болест. Не е лесен животът след лечението на рак на гърдата, но е напълно възможен и зависи от волята на пациента и от неговата психическа нагласа. Има много групи за подкрепа, които разясняват начин на хранене и живот, защото човек трябва да води здравословен начин на живот. Не става дума драстични да го промени, като това да спира прием на белтъци или захари, защото това е стрес за организма. Много пациенти – и мъже, и жени, винаги живеят със скрито притеснение, че болестта може да се върне. Това е така, но много по-често тя не се връща. А по-късно, когато сме спрели и хормоналната терапия, човек може да се върне към нормален начин на живот и да продължи напред.

– От УСБАЛ по онкология подготвяте Национална годишна конференция. Кога ще се проведе и какви онкологични теми ще засегнете?

– За 14-а поредна година ще се проведе Националната годишна конференция на УСБАЛ на 14 и 15 юни в Боровец. Ще бъде представен опитът на много клиники в България и добрата практика относно онкологията може да бъде споделена. Ние ще представим опита, който имаме – за карцином на дебело черво, на бял дроб, разбира се и за рак на гърдата. Имаме и други локализации, за които ще поговорим, с мисълта, че се опитваме да се справим максимално добре и да използваме новостите, които излизат. Всъщност новостите не са само новите лекарства, а и нови стратегии, начин на мислене – как да направиш терапията преди хирургия или какъв вид терапия да се направи, когато смениш с друг вид лечение. Това са новите неща, които се опитваме да прилагаме и у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *