Гадене, повръщане, главоболие – важна информация за мозъчен удар!

Мозъчният удар се характеризира с внезапна загуба кръвна циркулация в една част от мозъка, което води до кореспондираща загуба на неврологична функция.

Знаци и симптоми на мозъчен удар

Мозъчният удар при всеки пациент е представен с неврологичен дефицит или алтерация нивото на съзнание. След симптомите не може да се различава исхемичен от хеморагичен инсулт , въпреки че гадене , повръщане , главоболие и рязка промяна в нивото на ориентираност са много чести при хеморагичен инсулт.

Диагноза за инсулт

Спешна снимка на мозъка е необходим за потвърждаване на диагнозата на инсулт. Неконтрастна компютърна томография (CT) е най-често използваната форма на диагностика при оценка на пациенти с очевиден инсулт.

Лечението при инсулт може да бъде: фибринолитична , антиагрегациона терапия и механична тромбектомия .

Профилактика на инсулт

Първичната мозъчна превенция се отнася за лечение на пациенти без анамнеза за инсулт . Мерките могат да включват използването на следното: антиагрегациона терапия, физическа активност, промяна на начина на живот (прекратяване на тютюнопушенето, умерен прием на алкохол).

Вторичната превенция се отнася до лечение на хора, които вече преживели инсулт. Мерките могат да включват използването на следното: антиагрегациона терапия, антихипертензивни средства, както и промяна на начина на живот.

Продължението е серия препоръки за разпознаване на симптомите на инсулт , изработени в сътрудничество с Университетската клиника по неврология.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Народни рецепти срещу мигрена, които ще ви помогнат
Next post Мароканското злато – арганово масло