Гастроентеролог: Не пържете с масло, отровно е!

Пържените картофки или пилешки хапки са любима храна на мнозина. И макар повечето хора да знаят за лошото въздействие на пържените храни, това не ги спира да си ги похапват на корем. Някои мазнини обаче са по-вредни от останалите и могат да отключат сериозни болести.

Защо това е така? При процеса на пържене се използва мазнина, която се загрява до 200 и повече градуса. Под въздействието на високата температура се променя структурата на продукта, но по-опасното е, че се променя и структурата на самата мазнина.

В резултат на това се отделят свободни радикали, които влияят много негативно на клетките в тялото, а често дори ги разболяват. Възможно е да се наблюдават и генни мутации, което е сериозен рисков фактор за развитие на рак.

Гастроентерологът и диетолог Ирина Бережная посочва, че е опасно да се използва масло за пържене на храна. Ако е прясно, тогава е по-добре да го употребявате само сурово. „При температура над 70 градуса се появяват свободни радикали, които при продължителна употреба могат да причинят рак“, предупреждава специалистката. По-добре е да използвате свинска мас за готвене на ястия, но не забравяйте, че съдържанието на калории в ястието ще бъде много високо.

Най-добре е храната да се запържи в зехтин, тъй като това е единственото масло, което не произвежда свободни радикали при високи температури, казва лекарката. Хирургът онколог Иван Карасев също предупреждава, че рафинираното слънчогледово масло може да бъде опасно за здравето и да провокира рак.

Според него продуктът се преработва по време на рафинирането с химикали като бензин и хексан. Тъй като е невъзможно напълно да ги очистите от олиото, те се оказват в храната. Освен това под въздействието на високите температури например по време на пържене в олиото се образуват канцерогенни вещества, които се абсорбират в яденето и навлизат в тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Новата Ванга, която лекува и предсказва в Сърбия
Next post Паркинсонът се познава по промените в гласа