Генитална кандидоза – често след посещение на басейн

Генитална кандидоза – често след посещение на басейн

Съществуват десетки видове гъбички от рода Candida, способни да провокират развитие на кандидоза, като всеки от тях влиза в състава на нормалната микрофлора на устната кухина, влагалището и червата.

През последното десетилетие се наблюдава значителен ръст на заболеваемостта от кандидоза, свързан с широката употреба на антибиотици, отслабването на имунната система и други фактори, провокиращи свръхрастеж на Candida.

Какво е генитална кандидоза

Често срещана инфекция, която се отразява върху качеството на живот и самочувствието на много жени. Спада към неполово предаваните инфекции.

Засяга най-често жени в репродуктивна възраст, това са дейни жени, ангажирани в своята професия и семейство. Рядко се наблюдава при жени преди полова зрялост и жени в менопауза, което се обяснява с хормоналните промени.

За съжаление тази инфекция често се повтаря, рецидивира. От друга страна понякога диагнозата на това състояние се забавя и може да предизвика допълнителни усложнения.

Симптоми при генитална кандидоза

Сърбеж в гениталната област, зачервяване и лек оток в областта, засилено, с гъста консистенция течение, което често се сравняват с извара, то може да бъде бяло или жълтеникаво. Често гениталните инфекции се усложняват в урогенитални и усещанията от дискомфорт се засилват.

Оплакванията могат да се появяват след посещение на басейни, след употреба на презервативи, след медикаментозна терапия от вида на кортикостероиди, антибиотици, при придружаващи заболявания като диабет, затлъстяване, при HIV позитивни болни.

Като цяло хора с имунни заболявания, захарен диабет са по-податливи и при тях е много важна превенцията.

Лечение

За ефективно лечение на кандидоза е необходимо да се изключат съпътстващи заболявания на организма, да се изключат съпътстващи полови инфекции, да се уточни точната диагноза (посявка и определяне на чувствителността на пациента към противогъбичния препарат за конкретната разновидност на Candida).

Съществуват различни видове лекарствени средства за лечение на кандидоза. Някои от тях са с локално приложение (мехлеми, вагинални таблетки, свещички), а други се приемат вътрешно (капсули и таблетки).

Нистатин влиза в състава на някои препарати и се смята за остаряло и не достатъчно ефективно средство. Назначаването на вагинални таблетки и свещички с широк спектър на действие при кандидоза е нецелесъобразно, тъй като тези препарати предразполагат към развитие на гарднерелоза (бактериална вагиноза). В състава на тези препарати влизат широкоспектърни антибактериални средства, нарушаващи нормалната микрофлора на влагалището. В някои случаи се назначава лечение, допълващо противогъбичните препарати (имунотерапия, физиотерапия и др.).

При наличие на рецидивираща кандидоза са възможни следните варианти на лечение: свещички или вагинални таблетки с клотримазол (Канестен, Клотримазил) – веднъж седмично в продължение на няколко месеца; флуконазол (Медофлукон, Дифлазон, Дифлукан, Микосист) – 100 мг вътрешно, веднъж седмично в продължение на няколко месеца.

Пробиотиците и ролята им в третирането на генитална кандидоза

Нормалната вагинална флора играе защитна роля срещу урогениталните инфекции. Тя е съставена от различни микроорганизми, бактерии, като доминиращите са лактобацилите, които имат ключова роля в защитата срещу различни инфекции. Те осигуряват защита както срещу микроорганизми от външната среда, така и от такива, които се намират нормално във влагалището, чрез колонизация и образуване на млечна киселина и водороден прекис.

Млечната киселина спомага за поддържане на здравословно рН и флора на влагалището. Водородният пероксид потиска растежа на т.нар. „лоши” бактерии и микроорганизми, които причиняват инфекции. Проучвания сочат, че развитието на вагиналната кандидоза е асоциирано с пониженото количество на лактобацили във влагалището или повишеното количество на Н2О2 непродуциращи лактобацили. Балансът между т.нар. полезни и вредни бактерии във влагалището е много крехък, като дисбалансът настъпва, ако вагиналното рН не е достатъчно киселинно.

Пробиотиците често се препоръчват за дисбаланс на вагиналната флора. Те спомагат за възстановяване на здравословното ниво на лактобацилите. Поддържането на здравословен баланс на вагиналната флора възстановява защитата на организма срещу инфекции.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *