Глогът и канелата успокояват сърцето

Глогът и канелата успокояват сърцето

В България билковите чайове свързваме с простуди и болно гърло, но можем да ги пием целогодишно както за пречистване на организма, така и срещу пролетната умора, включително за повече стресоустойчивост. Как фитотерапията премахва разрушителните ефекти на стреса върху здравето и с какво може да се комбинира билколечението, потърсихме мнението на холистичния терапевт д-р Весела Коевска, която работи в кабинет „Дар“, това е първото място в България за ирисова диагностика и природна медицина.

Поначало умереният стрес ни е необходим, защото поддържа нужния тонус на тялото, бодростта на ума и добро ниво на имунната защита. В ежедневието има и дистрес, а това вече е прекаленият стрес, който води до изтощение и развитие на болестни промени в организма. „При него лечението е комплексно, защото прекаленият стрес срива не само имунитета, но и понижава прага на дразнимост. Човек става по-уязвим на дребни дразнители. Тогава прилагаме билкови чайове, които са носочени именно към повишаване прага на дразнимост, от което човек се балансира психически и става по-устойчив. Една класическа комбинация от билки е коприва, бял равнец и невен. Това е тройната комбинация, която освежава и поради пречистването на организма“, казва д-р Коевска.

В зависимост от типа нервна система някои хора реагират на силния стрес с високо кръвно налягане, други с ниско кръвно налягане. Често реагира и сърцето. „В резултат се получават симпотмите със сърцебиене, бодеж в сърдечна област, чувство за натиск и тежест зад гръдната кост. При тези пациенти прилагаме чай за сърдечна невроза с повишено съдържание на глог и други съставки. Тази комбинация действа върху психиката и много добре действа при хора с депресии.

В кабинета имат няколко комбинации. Успокоителният чай може да се комбинира с друг при високо кръвно налягане, където сме включили и канелата. Друга рецепта за някои случаи, когато нервната система реагира при менопауза съдържа липа, дяволска уста, маточина, невен, мента, глог, хмел и канела. Тези съставки в билковите чайове са много подходящи именно за такива случаи, защото съдържат хмел, кйто има естрогеноподобно действие“, обяснява д-р Коевска.

Веднъж в годината фитотерапевтите прероръчват да се пие тибетски чай за около един месец по 1-2 чаши дневно. „Тибетският чай, който е от нашенски съставки, е много добър. Той съдаржа лайка, жълт кантарион, брезови пъпки или брезови листа, и жълт смил – т.нар. безсмъртниче. Тази рецепта е доста ефективна. Прави се като се смесват всичките съставки по 100 г в равни части. Важно е да се активират отделителните системи. Билките, с които въздействаме върху отделителните органи са: полски хвощ, невен, борови връхчета, жълт кантарион, бял равнец, камшик и копър“, споделя фитотерапевтът.

Хроничният стрес изтощава защитните сили на организма. Обикновено първият симптом е хроничната умора. „Когато се чувстваме уморени, трябва да намерим начин да релаксираме, защото тази умора се задълбочава и се обогатява с други симптоми. Вегетативната дистония е многолико състояние, което е между здравето и болестта. Оттук нататък зависи какви мерки ще предприеме човек. Ние под действие на стрес „забравяме“ да дишаме и дишаме повърхностно. Особено, ако сме се концентрирали в някаква дейност и сме напрегнати, дишаме изключително повърхностно.

Работейки пред компютъра, раменете са сгънати навътре и това намалява виталният капацитет на белия дроб. Ако оставим тази хронична умора да продължи повече, ще се появи и друга симптоматика с главоболие и световъртеж. Още в стадият на хроничната умора трябва да включим природата като лечител. Много хора при нерност, тревожност, подтиснатост реагират в сплънчевия сплит. Усещат стягане като топка в областта на слънчевия сплит даже до силна болка. В такива случаи може да се изпълнява дихателно упражнение. При него в седнало положение се поставят двете длани една върху друга обърнати върху слънчевия сплит.

Вдишва се коремно с издуване на корема, в следващия момент обръщаме тялото наляво, а краката се отклоняват надясно. Със самото извъртане ние издишваме и притискаме с длани слънчевия сплит и гълтаме корема. След това се връщаме в изходно положение като вдишваме коремно и започваме да извъртаме тялото на другата страна – надясно, съответно коленете наляво. Притискаме с длани върху сплънчевия сплит и гълтаме корема. Това дишане е една серия, която може да се повтари до 36 пъти без бързане и без задържане. Скоростта на дишане е в такт със собственото дишане, но с по-активно участие на диафрагмата. Това води до релаксация. Сутрин и вечер или на работното място, когато човек си прави почивки, може да се направи това дишане. По този начин поемаме повече въздух и кислород, пише Clinica.bg.

„Хубавото е това, че в годините на моята практика с активното участие на пациентите, стигаме до спиране на лечението с медикаменти и поддържане единствено с билки, и за мен това е голям успех. Повечето хора се страхуват да оставят лекарствата. Разбира се, постепенно лекарствата се намаляват и се включва фитотерапията, но и без редуциране на теглото няма как да стане. Фитотерапията издеално се комбинира с двигателната активност и с излизане сред природата, защото доста сме се поотдръпнали от нея и затова страдаме“, обощава д-р Коевска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *