Гнойна пъпка на гърлото: Причини и лечение

Гнойна пъпка на гърлото: Причини и лечение

По същество гнойните пъпки се появяват, когато мъртвите клетки, мастните наслоявания и бактерии запушат порите на кожата. Няма възрастова граница за появата им, като образуването и проявлението им не са свързани с нездравословното хранене или стрес, а по ред други причини.

Гнойните пъпки могат да се появят на място по цялото тяло, но най-неприятно и болезнено е, когато се образуват в гърлото. Причина за образуването им са някои специфични заболявания, водещи също така и до мехури и дори язви.

Сред най-честите заболявания, водещи да гнойни пъпки в гърлото, са наличието на хронично възпаление на фаринкса, афтозен стоматит и херпес, абсцес в гърлото, както и някои вирусни и бактериални инфекции при децата. До появата на гнойните пъпки водят и хормоналните промени в организма като пубертет, бременност, менструация и приемането на медикаменти, влияещи на хормоналните нива в тялото.

Пъпките в гърлото изглеждат по-скоро като подутини или рани. Те представляват, специално породените вследствие на инфекции, струпване на лимфна тъкан. Появата им е придружена с главоболие и остра болка при преглъщане.

Когато пъпките са породени от обикновена настинка или фарингит, макар и усещането де е много неприятно, няма от какво да се притеснявате. Те ще изчезнат от само себе си до една седмица. Разбира се, ако те не изчезнат за този период, трябва да се консултирате с лекар, особено ако има гъделичкане в гърлото, придружено с остра кашлица и връщане на настинката.

Когато гнойната пъпка е породена от фоликуларен тонзилит, тя се лекува с кратък курс с антибиотици. Образуванията в гърлото, от друга страна, породени от хроничен фарингит, изискват лечение, целящо цялостно подобряване на имунната система с помощта на антибиотици и локално лечение.

В случаите на пъпки, придружени от абсцес, се налага да се отстрани гнойта и приемането на антимикробни вещества и терапия за детоксикация. За лечение на остър херпесен стоматит се предписват антивирусни лекарства (ацикловир) и средства, увеличаващи имунитета. При афтозен стоматит пъпките се лекуват с изплакване на устата и гърлото с анестетици.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *