Грешките, които ще ви стъжнят живота след изгаряне на плажа

Лятната почивка на море или плаж е прекрасна идея, но крие и някои опасности. Прекомерното излагане на слънчева светлина може да доведе до изгаряне, което причинява значителен дискомфорт на човек.

Най-важното обаче е да се избегнат грешки при предоставянето на първа помощ и последващо лечение.

И така, какво не можете да направите, ако получите слънчево изгаряне?

Не носете плътно прилепнали дрехи

След като получите слънчево изгаряне, трябва да оставите кожата да диша колкото е възможно повече, така че процесът на регенерация да протече по-бързо. Дермата се нуждае от достатъчно добро кръвоснабдяване, за да се лекува.

Ако обаче носите плътно прилепнали дрехи, кръвообращението се нарушава и недостатъчно количество кислород и хранителни вещества достигат до частите на тялото, засегнати от слънчевите лъчи.

Не използвайте алое вера на маслена основа

Ако използвате гел от алое вера за облекчаване на изгарянето, тогава трябва да имате предвид, че той трябва да е натурален и без никакви добавки.

Избягвайте продукти на базата на това растение, които съдържат нефтени примеси и други вредни вещества, използвани в козметичната индустрия.

Не забравяйте да се борите с дехидратацията

За да помогне на кожата да заздравее, тялото трябва да бъде много добре хидратирано. Доказано е, че недостатъчното количество вода в тялото влияе върху процеса на зарастване на изгарянията.

Наблегнете на пречистената вода, избягвайте кафето и чая, тъй като тези напитки могат само да увеличат загубата на течности.

Не слагайте грим отгоре

Ако сте изгорили лицето си, тогава разбира се, че искате да скриете зачервяването от другите и за това можете да пробвате да нанесете грим върху увредените зони. Това обаче е абсолютно забранено.

Всъщност това увеличава риска от инфекция, влошаване на състоянието на кожата, принудително отлепване на мъртвите клетки на епидермиса без достатъчно укрепване на дълбоките слоеве.

Не пробивайте мехурчетата сами

При по-дълбоко изгаряне пълнеж с течност се издига над повърхността на кожата. Има погрешно схващане, че ако те се отворят, процесът на оздравяване и регенерация ще се ускори. Всъщност може да причини инфекция и възпаление на деликатната кожа под мехурчето.

Не използвайте ексфолиращи продукти

Те съдържат гликолова и / или салицилова киселина, ретиноиди, които са абразивни и корозивни за кожата, особено ако е изгорена. В никакъв случай не трябва да се използват при увреждане на дермата.

Не използвайте продукти, съдържащи алкохол

Някои препарати за почистване на кожата, като тонери, съдържат алкохол.Те обаче дразнят изгорената дерма и може да влошат състоянието ѝ. По-добре се откажете да ги използвате.

Приемайте противовъзпалителни лекарства според нуждите

Една от често срещаните грешки е да спрете употребата на противовъзпалителни лекарства веднага след като изгорите. Това увреждане на кожата задейства възпалителен отговор в организма. Затова е полезно да приемате лекарства при първите признаци.

Ако степента на увреждане на кожата е малка, не е необходимо да се използват лекарства. Във всеки случай първо се консултирайте с вашия лекар, за да се уверите, дали имате нужда от противовъзпалителна терапия, или не.

Остава да пожелаем на всички да внимават по време на почивката, за да не развалят приятното изживяване с такова неприятно явление като слънчево изгаряне, пише zdrave.to.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *