Грижи за нашата коса през лятото

През лятото е хубаво да се грижим повече за нашата коса, защото лъчението от слънцето е вредно за нея. Изсушава я, отнема нейният естествен блясък и жизнеността й. Както и през другото време, за да е здрава и блестяща една коса, трябва да бъде хидратирана и предпазвана.

Различните типове коса се нуждаят от специфично третиране. Ето защо е за предпочитане хора с коса с тенденция да образува пърхот, трябва да използват масла и продукти, които са мазни. При мазната коса, трябва да се използват гелове без алкохол. Ще обърнем и специално внимание на боядисаните коси, защото те се нуждаят от по- особени грижи, за да запазят цвета си – шампоани, балсами, маски, протектори от слънце, които подхранват и предпазват външния слой на косъма. Специалистите препоръчват, за да се запази здрава една коса, винаги да използвате кърпа или шапка.

И макар сега дори да има специална козметика, която изсветлява косата постепенно, нищо не се справя по-добре от слънцето. Може би ви харесват златистите кичури, но UV лъчите окисляват пигментите меланин, а също и кератина. Още тещо, което трябва да се вземе под внимание са ултравиолетовите лъчи, които увреждат повече косата, когато е мокра. Друго вредно влияние, което уврежда косите ни е морската вода, защото действа като гъба като абсорбира водата и дехидратира косата. Когато посещаваме басейн също има опасност за нашите гриви – малки и големи. Хлорът в басейните е враг на косата, тъй като я кара да губи цвета си и причинява статично електричество. Ето защо специалистите съветват след това, когато се къпем, много добре да я изплакваме.

Фризьорите препоръчват при суха коса да се използва шампоан за подхранване. Употребявайте хидратиращ шампоан за след слънце, за да възстановите косата и да я направите отново мека. И за да не пръскате пари по скъпи балсами, по- добрия и изгоден начин е да използвате натурални масла като зехтин, кокосово, жожоба, слънчоглед и др. През лятото, също така е задължително всеки да прилага възстановителни маски поне веднъж седмично.

Също през летните месеци косата става по- тънка и чуплива. Трябва да отбележим, че е важно и разресването. Коафьорите препоръчват да се използва гребен с широки зъби. А относно продуктите за ресане, най-добре е такива, които съдържат предпазващи частици. През лятото също е добре да се сведе употребата на сешоара до минимум. Когато се наложи да го ползвате е добре да се държи на разстояние и да се използва студената струя. А за цъфнали връхчета, докато ги пострижете, може да си направите лесна прическа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *