Груби грешки при меренето на кръвно у дома

Всички смятаме, че можем да измерваме кръвното си налягане у дома безпроблемно, но всъщност често допускаме груби грешки, които влияят драстично на стойностите и могат да доведат до сериозни последици.

Първото правило е да отидете по малка нужда преди измерването, защото с пълен пикочен мехур стойностите може да се покачат с 10-15 точки. Лошата стойка в седнало положение също може да донесе 6-10 точки отгоре – достатъчно е да сте на стол с удобна облегалка, а краката да са на пода или опънати върху табуретка.

С 10 точки по-високо може да излезе кръвното, ако ръката ви е встрани или е вдигната по-високо. Правилното разположение предполага тя да се облегне на маса, така че бицепсът да е на височината на сърцето. От 5 до 50 точки отгоре идват от увиването на маншета върху ръкава на фланелката или ризата, което е често срещана грешка.

Маншетът трябва да е върху гола ръка. Ако той е твърде малък и тесен, може да се отчете по-високо кръвно налягане с от 2 до 10 пункта. Вашият лекар може да ви помогне да си подсигурите маншет по мярка. С 2-8 точки се увеличават стойностите, ако сте с кръстосани крака.

А говоренето при измерване рискува да добави още 10 точки, затова през кратката процедура си струва да сте тихи и неподвижни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 5 подправки за силна имунна система през есента
Next post Фъфленето издава началото на деменция