Гръцките богини се разкрасявали с хума и зехтин

Гръцките богини се разкрасявали с хума и зехтин

Много преди пластичните корекции и скъпата козметика жените са знаели как да се грижат за красотата си. Използвайки интуиция и познания за заобикалящия ги свят, те са поддържали красотата си с природни средства.

Данни за някои от разкрасяващите процедури, на които са се подлагали жените в Древна Гърция, са достигнали до нас и се прилагат до ден днешен. Смята се, че те са били използвани не само от красавиците на Елада, в това число и хубавата Елена от Троя, но и от древногръцките богини като Артемида, Афродита, Атина, Деметра и други.

За никого не са непознати разкрасяващите свойства на зехтина. Именно заради многото ползи за красотата и здравето маслиново дърво се е смятало за свещено още от най-древни времена. В миналото гъркините са мажели лицата си със зехтин ежедневно. Той предпазвал кожата от слънчевите лъчи, като в същото време помагал за поддържане на тена. Смята се, че зехтинът също така създавал защитен слой срещу праха и предотвратявал запушването на порите и появата на пъпки. Зехтинът също така често бил използван за маски за коса. Той предпазва косъма, възстановява го, ако е изтощен, и е чудесна превенция на появата на пърхот. Може да се използва самостоятелно, подобно на натурално масло, или пък в комбинация с други съставки – яйца, кисело или прясно мляко. Листата на маслиновото дърво пък гъркините правели на паста, която нанасяли на лицето за подмладяване като крем.

Друго широко използвано средство за красота в Древна Гърция бил медът. Жените го смесвали със зехтин и нанасяли на лицето за почистване и сияен тен на кожата. Тази маска е използвана от мнозина и до днес в домашната козметика. Медът също така помага за почистване на лицето, защото отстранява мъртвите клетки. Може да се използва самостоятелно, с масла или в комбинация с прясно мляко. Още една тайна за красота, дошла от Древна Гърция, която е популярна и до днес, са маските с хума. Това изцяло природно средство отпушва порите, сваля мъртвите клетки и помага за елиминиране на излишния себум от кожата.

Още от древността жените били наясно, че красотата извира отвътре навън, и се придържали към богатството на средиземноморската диета. Гръцкият начин на хранене се характеризира с много плодове, зеленчуци и риба. Това меню доставя на тялото изобилие от витамини, минерали и полезни мазнини. Правилното хранене неминуемо се отразява отлично върху вида на кожата и косата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *