Губим паметта си и от недоспиването

Губим паметта си и от недоспиването

Невероятно откритие направиха европейски учени. Недостигът на сън във възрастта от 50 до 70 години е свързан с 20 до 40 процента повишен риск от деменция. Недостатъчно сън в тази възрастова група е шест часа или по-малко на нощ. За нормален се смята 7-часовият.

Учените от Лондонския университетски колеж и университета в Париж са наблюдавали 8000 души 25 години. Те са установили повишен риск от деменция с 30 процента у хората на възраст от 50 до 70 години, които систематично спят малко, независимо от сърдечносъдови, метаболитни или психични проблеми със здравето.

Известно е, че те също увеличават опасността от деменция. Учените обаче изтъкват, че не са установили причинно-следствена връзка. Участниците в изследването сами са оценявали колко спят шест пъти от 1985 до 2015 г. През 2012 г. 3900 от тях носели часовник с акселерометър, който да улавя движенията по време на сън, за да бъдат проверени съобщенията им.

Всяка година в света се регистрират почти 10 милиона болни от деменция или болестта на Алцхаймер. При тях често сънят се променя. Все повече изследвания насочват, че навиците за сън могат да допринесат за появата на болестта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *