Дамяна- божествената билка

Дамяна- божествената билка

Билките в световен мащаб имат многобройни приложения. Дамяна е наричана божествена билка, тъй като ползите за здравето на човека от нейната употреба са неизброими. Едно от тях е като афродизиак.

Билката Дамяна – афродизиак от Древността до днес

Това растение има вековна употреба. Още маите я използвали като ефективен афродизиак. Те вярвали, че растението Дамяна може да ги извиси духовно и да повиши удоволствието от сексуалния контакт. Това разбиране идва от познаването на свойството на билката да допринася за достигането на кислорода до интимните части на човешкото тяло и да подобрява работата на яйчниците, а освен това да увеличава броя на сперматозоидите при мъжете.

Испанските мисионери съобщавали, че мексиканските индианци правили питие от листата на билката Дамяна като афродизиак и добавяли захар към него, за да получат напитка, увеличаваща възможностите им за интимен контакт.

Дори латинското название на растението – Tomera aphrodisiaca показва, че знанията за тези възможности на билката са били широко известни. Тя възстановява правилното функциониране на репродуктивните органи и връща енергията и жизнеността на тялото.

Днес се залага на качествата на билката като силен антидепресант с мек и успокояващ ефект, силно изразен при сексуални разстройства, причинени от хормонален дисбаланс. Съвременната медицина я препоръчва и като природен лек срещу импотентност.

Изследванията върху билката са установили, че листата на Дамяна имат имуномудолиращи свойства и стимулиращо действие върху репродуктивната система, съчетани със способност за нормализиране на хормоналния статус.

Всички тези възможности на Дамяна се дължат на нейния богат състав.

Химически състав на билка Дамяна

Дамяна има сложен химичен състав. В него са включени съединения като алфа – пинен, бета – каротин, бета – пинен, евкалиптол, танини и тимол. Съединението дамианин пък има релаксиращ ефект върху централната нервна система.

Начин на употреба на Дамяна като афродизиак

Като афродизиак билката се използва под формата на чай, получен от листата на растението. За целта се запарва ½ чаена лъжичка от листата на билката в 200 милилитра кипяща вода за 10 минути. Прецежда се и се разделя количеството за пиене от двамата партньори по равно. За да се разнообрази и ароматизира чаят, може да се добавят листа от мента или цветове от портокал.

Листата може да употребяват както пресни, така и изсушени.

Бременни и кърмещи жени не бива да употребяват билката. Тя има диуретични свойства и може да се ползва и за отслабване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *