Да си забъркаме дезинфектант у дома за 5 минути

Пандемията изненада всички ни и имаше време, в което дезинфектантите на пазара бяха кът, но ние вече свикнахме да използваме малките тубички постоянно за собствено успокоение и превенция и ако тази ситуация се повтори, трябва да имаме резервен вариант.

А и няма нищо лошо да се опитаме да създадем нещо с ръцете си, дори това да е не така романтичния продукт дезинфектант. Затова и ви даваме бърза рецепта, с която за минути ще създадете гелчето с ппродукти, които може да намерите във всяка аптека и не във всеки дом.

Тази формула е препоръчана от Световната здравна организация, прилича на гел , не се различава много от готовия продукт по аптеките и не изсушава и дразни толкова кожата ни.

Но нека не забравяме, че най-важно е да мием ръцете си, и дори антибактериалното гелче да е удобно за употреба когато сме навън, нищо не заменя внимателното измиване със сапун и топла вода!

Нужни съдове:

  • Мерителни купи
  • Мерителни лъжички
  • Тел за разбиване на яйца
  • Подходящ празен съд, в който да сложите получения дезинфектант

Необходими продукти за гел дезинфектант:

  • 1 чаша 91% изопропилов алкохол – (Изопропиловият алкохол, който често ще срещнете като „rubbing alcohol“ (60- 70%), се използва за редица дейности, свързани с поддръжката на дома. Вижте няколко идеи за употребата му. Не забравяйте обаче, че той е отровен и не трябва да се поглъща или вдишва (подобно на етиловия алкохол), затова четете внимателно етикетите, а бутилките съхранявайте на недостъпно за деца място.)
  • 1/2 чаша гел алое вера
  • 15 капки масло от чаено дърво
  • Време за направата: 5 минути

Стъпка 1: Излейте алкохола в средна по размер купа. В някои рецепта изопропиловият алкохол се замества с водка, но градусите на напитката не са достатъчно високи, за да има ефект.

Стъпка 2: Прибавете към алкохола гела от алое вера. Тъй като алкохолът е агресивен към кожата, гелът от алое ще омекоти ефекта и няма да позволи на ръцете ти да се изсушат прекомерно.

Стъпка 3: Добавете маслото от чаено дърво. То има натурални антибактериални свойства, но ако не харесвате миризмата му, можете да прибавите друг вид масло – от лавандула или евкалипт например.

Стъпка 4: Разбъркайте добре. За да смесите добре съставките, леко разбъркване няма да е достатъчно. Вземете тел за разбиване на яйца и бъркайте смело до получаване на хомогенна смес.

Стъпка 5: Изсипете получения дезинфектант в контейнерчето, което сте приготвили и му сложете надпис, за да не стават обърквания какво има в шишенцето или кутията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *