Да ядем ли презрелите банани с тъмни петна? Истината за тях ще ви изненада

Тъмните, силно узрели банани с петна са плодовете, които най-често попадат в кошчето за боклук в магазина или вкъщи. Въпреки че в повечето случаи те са напълно годни за консумация, голяма част от потребителите ги избягват. Това е грешка, защото учените са открили, че те са истинска витаминозна бомба.

Бананите са известни не само с особения си сладък вкус, но и с полезните си за здравето свойства, най-важните от които са предотвратяването на сериозни заболявания като атеросклероза, инфаркт и инсулт. Жълтите хлебни плодове са ценен източник на витамини и минерали, като например: витамини А С, Е, витамини от група В, калций, калциев октин, магнезий, фосфор.

Бананите спомагат за нормализиране на кръвното налягане, за облекчаване на напрежението във вените и артериите, за понижаване на нивата на лошия холестерол, за изчистване на токсините, за борба с анемията и за насърчаване на растежа на желаните бактерии в дебелото черво.

Плодът е известен и с положителното си въздействие върху зрението, благодарение на наличието на съставки като антиоксиданти и каротеноиди, които помагат за намаляване на симптомите на глаукома или катаракта. Хората, които се борят с язва и рефлукс, също трябва да посегнат към бананите.

Зрял банан: Свойства

Бананите са един от плодовете (наред с фурмите), които определено са по-здравословни, когато са узрели. Тогава те съдържат повече антиоксиданти и се усвояват по-лесно. Зрелите плодове могат също така да увеличат броя на белите кръвни клетки и да укрепят имунната система, пише Woman.bg.

Здравословни ли са презрелите банани с тъмни петна?

Много хора се чудят дали силно узрелите банани с много тъмни петна са здравословни.

На първо място е добре да знаете, че тъмните петна се появяват по време на процеса на зреене на плодовете и са естествено явление. Всъщност изследвания в Япония показват, че тъмните зрели банани са значително по-здравословни от зелените и имат противораково действие, така че си струва да ги включите в диетата си като превантивна мярка.

Как да консумираме зрелите банани?

Вкусът на зрелите банани е много различен от този на зелените твърди плодове и не всеки го харесва. Такива банани обаче могат да се използват за приготвяне на различни храни.

Кой не трябва да яде банани?

Бананите са вкусен и полезен плод, но имат много висок гликемичен индекс. Затова диабетиците и хората с повишени нива на кръвната захар трябва да ги консумират умерено, а в някои случаи да ги избягват напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Артишокът – вкусният трън за младост и пъргав ум
Next post Джинджифилово масло на помощ срещу отравяне, повръщане…