Диабетни рани: Какво представляват, как да се предпазите от тях и как да ги лекувате?

В тази статия ще ви дадем съвети за предпазване на караката от диабетни рани + лесен домашен метод за лечение с помощта на мед.

Диабетните рани са често срещано усложнение при хора, страдащи от диабет. Те представляват рани, образуващи се по стъпалата, които причинават голям дискомфорт и болка. Първите признаци на диабетна язва на стапалото са изтърпване и подуване на краката, лошо кръвообращение, зачерваване и болка около зачервената област.

Всички хора с диабет могат да развият диабетни рани, но добрата грижа за краката и контролирането на заболяването са ключови за превенция на това усложнение. Диабетните язви по краката не са за пренебрегване, защото в напреднал стадий могат да доведат до ампутация!

„Диабетната язва е хронична рана, която остава отворена”, обяснява д-р Джей Маршал Девал, педиатър в „Temple Santa Fe Center” в Тексас. „Приблизително 15% от диабетните рани на караката водят до ампутации. Освен това те са допринасящ фактор за повече от 85% от всички ампутации, свързани с дабет”, допълва докторът.

Диабетът е основната причина за появата на раните, но затлъстяването, прекомерната консумация на алкохол и тютюнопушенето могат допълнително да допринесат за проблема.

Хубавото е, че това усложнение може да бъде избегнато, или поне ограничено, с помощта на някои промени в диетата, начина на живот и правилна грижа за краката.

Как да предпазите краката си и как да ограничите разрастването на диабетни рани?

Носете правилните обувки

Носенето на удобни обувки е задължително, тъй като състоянието може да се влоши, ако раната се търка непрекъснато в прекалено тясни или прекалено широки обувки. Добра идея е и да сложите дебел чифт чорапи, които да ви осигурят допълнителен комфорт.

Носенето на ортопедични обувки, подходящи за диабетици, може да предотврати разраняването на кожата и появата на диабетни рани.

Бъдете бдителни за състоянието на краката си

Хората с диабет трябва редовно да преглеждат краката си. Това е много важно, за да се хванат първите признаци на усложнението и незабавно да се предприеме нужното лечение.

Препоръчително е сами преглеждате стъпалата и пръстите на кракта си всеки ден, ако страдате от диабет. Обърнете внимание на зачервявания, напуквания и подувания. Консултирайте се с лекар час по-скоро, ако забележите промени във вида на стъпалата си.

Грижете се за стъпалата си

Важно е редовно да се грижите за стъпалата си, за да предовратите появата на рана. Измивайте крака си веднъж дневно и не забравяйте да ги изсушавате добре и да използвате овлажнителни кремове и балсами. Не носете обувки, които ограничават кръвообращението, особено между пръстите на краката.

Контролирайте нивата на кръвна захар

Осигурете си балансирана диета, в която има възможно най-малко захар. Наблягайте на зеленчуците и правете упражнения редовно. Това ще помогне за смекчаване на висчки усложнения, които могат да възникнат в разултат на диабет.

Грижете се за раните, ако вече са се появили

В случай, че вече имате диабетни рани на краката, уверете се, че редовно използвате солена вода, за да ги почиствате. Добрата хигиена е изключително важна, за да се избегне инфекция. Добра идея е да използвате и ортопедични стелки и компресионни чорапи, за да намалите напрежението върху засегнатата област.

„Най-важна е превенцията! Грижете се за кракта си, носете удобни обувки и следте кръвната си захар.”, категоричен е д-р Девал.

Традиционно лечение на диабетни рани

Основната цел при лечението на рана на крака е да се излекува възможно най-бързо. Колкото по-бързо заздравява раната, толкова по-малък е шансът от инфекция.

Лечението се определя от много фактори, включително големината на раната, промени във вида на кожата около засегнатото място, наличието на мъртва тъкан и др.

При всички положения лечението на диабетна рана на стъпалото се фокусира върху следните неща:

  • Предотвратяване на инфекция
  • Намаляване на напрежението върху засегната зона
  • Премахване на мъртва кожа
  • Използване на антибиотици и поставяне на лекарства и превръзки върху раната
  • Контролиране на кръвната захар

Домашен метод за лечение на диабетни рани с мед:

Преди да пребегнете към каквото и да било домашно третиране на диабетни рани, е задължително да се косултирате с лекар! Никога не започвайте самолечение без мнението не специалист. Неправилното третиране може да влоши съсотянието значително.

Медът е особено популярен лек за незарастващи рани и кожни проблеми. Това е така, защото той има мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Тук ще ви зпоанзаем с един много лесен, но ефективен метод за третиране на диабетни рани с помощта на това природно лекарсто:

Почистете раната с памучни тампони, напоени с алкохол

С помощта на друг памучен тампон, нанесете тънък слой мед върху раната. Запомнете да изхвърляйте памучетата, не ги използвайте повече от веднъж!

Поставете лепенка върху намазаната с мед рана.

Увийте с марля, за да не се отлепя.

След като махнете марлята и лепенката, оставете крака да подиша за около час преди да нанесте мед отново и да сложите нова лепенка и марля.

Процедурата се повтаря по 2 пъти дневно. Веднъж сутрин (около 10 часа) и веднъж вечер (около 20 часа). Повтаряйте до подобряване на състоянието. Препоръчително е също да държите крака си в покой възможно най-дълго през деня, за да не стъпвате върху раната и да не го натоварвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Край на безконечното разкарване: Пожизнен ТЕЛК при над 100 заболявания
Next post Операция и лечение на катаракта – въпроси и отговори