Диетата на д-р Рой Суонк излекува Биляна и Андрей от множествена склероза

Множествена склероза – заболяване, чиято диагноза често пъти се поставя трудно, защото има сходство в симптомите. Тя засяга центровете в мозъка, които са отговорни за ходенето, говора и зрението; засяга множество зони от главния и от гръбначния мозък.

Множествената склероза се появява при пациенти на възраст между 20 и 40 години. Обикновено симптомите изчезват, но след време отново се връщат. Лечение – има разработени различни препарати, които оказват влияние върху симптомите, променят честотата на отделните пристъпи.

Ранни симптоми – замъглено или двойно виждане; проблеми с мисълта; непохватност; липса на координация; загуба на равновесие; скованост, изтръпване, слабост в ръцете или в краката. Специалната диета на д-р Рой Суонк е разработена в далечната 1949 г. Много специално меню (МСМ) – предлага се на страдащите от множествена склероза – това са храни, които могат да бъдат консумирани, приготвени по определен начин.

В предаването „Здравето отблизо“ по БНТ при водещата Мария гостуваха Биляна Савова и Андрей Аврамов – хора с множествена склероза, които използват специалната диета на д-р Рой Суонк. Днес те водят нормален начин на живот.

Множествена склероза е заболяване, чиято диагноза често пъти се поставя трудно, защото има сходство в симптомите. Тя засяга центровете в мозъка, които са отговорни за ходенето, говора и зрението. Нарича се множествена, защото се засягат множество зони от главния и от гръбначния мозък. Второто название склероза е свързано с уплътняване на мозъчната тъкан, което довежда до склероза в засегнатите области от главния и от гръбначния мозък.

За момента се знае, че множествената склероза се появява вследствие генетична предразположеност, външно въздействие и автоимунни процеси.

Не съществува един медикамент, който е в състояние да лекува множествена склероза, но има разработени различни препарати, които оказват влияние върху симптомите, променят честотата на отделните пристъпи, но в същото време има и нежелани странични ефекти.

Множествената склероза се появява при пациенти на възраст между 20 и 40 години. Обикновено симптомите изчезват, но след време отново се връщат. Ранните симптоми могат да включват: замъглено или двойно виждане; проблеми с мисълта; непохватност; липса на координация; загуба на равновесие; скованост; изтръпване; слабост в ръцете или в краката.

Андрей Аврамов получава диагнозата множествена склероза на 41 години. В момента той провежда алтернативно лечение – аюрведа, хранене. В продължение на години бил лекуван със средствата на традиционната медицина, но нямало абсолютно никакъв напредък.

Биляна Савова въобще не е прилагала методите за лечение на традиционната медицина. Заминава за Индия и там получава познание как да поддържа своя живот. Тя е председател на фондация „Аз мога сам“.

Биляна не приема своята множествена склероза като болест, а като сигнал. Тя обяснява, че дори и човек да хване настинка, това означава, че тялото му изпитва някакъв дефицит. Ние трябва да сме благодарни, че тялото ни подава сигнали за неразположения, в противен случай хората щяха да припадат по улиците.

Медикаментите, които фармацевтичните компании предлагат дават бързи резултати, като потискат появилите се симптоми на заболяванията, включително и на множествена склероза. Хипократ е казал, че не е важна болестта, а човекът, който страда от нея. Биляна обяснява, че както тя и Андрей страдат от множествена склероза, причините и начина на развитие на болестта при всеки един от тях е строго специфичен и различен.

Биляна обяснява, че вече има научни доказателства как храната може да лекува, както може и да разболява.

През 1949 г. започва клинично проучване с болни от множествена склероза. Целта на проучването е да установи дали намаленият прием на месо и животински мазнини, палмово и кокосово масло, би повлияло върху състоянието на пациентите.

Изследването показва, че ако пациентите успеят да намалят приема на тези наситени мазнини до 20 грама дневно, те задържат развитието на множествена склероза с 34 години. За да се постигне този ефект, е изработена специална диета от д-р Рой Суонк в далечната 1949 г.

Важен индикатор при множествена склероза е честотата на пристъпите. Хора, спазвали стриктно диетата на д-р Рой Суонк са намалили честота на своите пристъпи със 70%. След 5-ата година пристъпите са паднали с 95%. Съвременните медикаменти намаляват честотата на пристъпите само с 30 до 60%, но честотата на пристъпите не е индикатор за скоростта, с която се развива множествената склероза.

Пациенти, при които е започнал процес на инвалидизация, вследствие на множествена склероза, но са спазвали въпросната диета, са доживели до старини, а процесът на инвалидизация е бил стопиран. Пациенти в същото положение, които не са спазвали въпросната диета, са починали в страшни мъки.

Много специално меню (МСМ) се предлага на страдащите от множествена склероза. Това са храни, които могат да бъдат консумирани, приготвени по определен начин. От храната са изключени месо и млечни продукти. Задължителна е консумацията на риба 2 пъти седмично. Приемат се ядки и семена. Менюто се изготвя с помощта на консултант – д-р Росица Попова – диетолог във ВМА. За да се постигнат желаните положителни резултати, това меню трябва да стане ежедневие за страдащите от множествена склероза.

Примерно меню за 1 ден:

  • Закуска – бяла киноа – 350 гр., филирани бадеми и плодове – круша, банан, горски плодове, мед.
  • Обяд – пълнозърнест кускус, полят със сироп от агаве и запечен с тофу и сурови орехи – 350 гр., гъби шийтаке, зелени чушки, пресен лук.
  • Вечеря – салата с авокадо, сладки картофи и ленено семе – 400 гр., зелена салата, червено зеле, нахут, кълнове, ленено семе, фреш лайм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *