Диетолог заклейми мита за пиенето на вода с лимон на гладно

Много хора вярват от години, че пиенето на чаша вода с лимон на празен стомах сутрин изчиства токсините от тялото, подобрява храносмилането, състоянието на кожата, подобрява имунитета и дори предотвратява развитието на рак, пише zdrave.to.

Испански експерт казва обаче, повечето от изброените лечебни свойства са не само преувеличени, но и предимно неверни.

„Ако говорим за способността на напитката да отстранява токсините, важно е да разберем, че процесът на детоксикация на организма зависи от функционирането на черния дроб и бъбреците, а не от употребата на определени храни и диета“, каза Санчес. Той добави, че обикновената вода с лимон не може да подобри функционирането на имунната система или да предотврати онкозаболяване.

Освен това диетологът каза, че напитката може да бъде вредна, например да доведе до ерозия на зъбния емайл. Следователно, не я препоръчва.

Въпреки това водата с лимон може да се възприема като по-малко вредна алтернатива на содата и други сладки газирани напитки, казва лекарят. Все пак, не си струва да чакате напитката да помогнете за решаването на всички здравословни проблеми.

Д-р Санчева казва: „Ако смятате, че се чувствате по-добре ако пиете вода с лимон, вероятно е защото просто сте изоставили или променили някакъв навик, който причинява дискомфорт.

Може би се чувствате по-добре, защото сте спрели да ядете сладкиши за закуска. Или храносмилането ви се е подобрило, защото храносмилането на вода с лимон не изисква много усилия за храносмилателната система.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post СЗО: Подгответе се за пандемия от птичи грип
Next post Ето как папаята прави кожата по-красива