Диетолог: Кои са най-полезните домати?

По рафтовете в магазина и на пазара може да откриете разнообразие от домати, не само червени, но и жълти, оранжеви и дори черни. Те се различават не само по цвят, но и по полезни свойства.

Диетологът Марият Мухина пояснява, че цветът на домата зависи от веществата, които съдържа. Червените домати, с които сме свикнали, са източници на ликопен, каротеноиден пигмент. Розовите домати имат повече антоцианини.

Въпреки това, червените и розовите сортове невинаги са подходящи за страдащите от алергия. В този случай жълтите са по-добрият вариант. Жълтите домати съдържат лутеин, каротин, витамин С и витамин В6, както и калий. Те са полезни за нервната система, сърцето и кръвоносните съдове и имунитета.

В оранжевите домати към бета-каротинът се присъединяват ценни микро- и макроелементи. Без тези вещества имунната система не би работила гладко.

Но същите антоцианини, които се намират в червените и розовите зеленчуци, са отговорни за цвета на почти черните домати. Просто в последните те са в най-високи количества. Д-р Марият Мухина подчертава, че тъмните домати съдържат още мед, желязо и феноли, които са средство за предпазване от артрит, диабет и други хронични заболявания.

Черните домати са резултат от кръстосването на различни сортове и несъмнено привличат вниманието с необичайния си цвят. Черните домати не се различават по вкус от червените си събратя и също имат много лечебни свойства. Те са ефективни за прочистване на тялото от вредни токсини, подобряват работата на сърцето, укрепват кръвоносните съдове и понижават нивата на холестерола в кръвта. Черните домати помагат за повишаване на имунитета и подобряване на процеса на храносмилане, а също така насърчават апетита.

Ползи за жените

Доматът съдържа малко калории – само 20 на сто грама, което го прави незаменима съставка за много диетични ястия, които жените включват в менюто си по време на диета. Този зеленчук насърчава по-бързия метаболизъм, премахва вредните токсини от тялото и следователно помага в процеса на отслабване. Именно това свойство обяснява факта, че почти всяка диета съдържа ястия с домати. Трябва да се пие прясно изцеден доматен сок, за да се предотврати анемията, която може да се развие при жените поради тежка месечна загуба на кръв.

Доматите помагат в борбата с някои заболявания на шийката на матката поради съдържанието на витамин Е. Представителките на нежния пол използват доматите не само като част от любимите си ястия, но и като съставка за домашна козметика. Доматената пулпа съдържа много хранителни съединения, които помагат за подобряване на кожата и изглаждане на фините линии.

Ползи за мъжете

Доматът е не по-малко полезен и за мъжете. Смята се, че редовното присъствие на домати в менюто не само има добър ефект върху общото благосъстояние и настроение на силния пол, но и подобрява състоянието на простатната жлеза, действайки като ефективна профилактика срещу онкологични заболявания. По-добре е да не ядете неузрели зелени домати, предлага диетологът. Но неузрелите плодове с дебела кожа са доста подходящи за консервиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *