Диетолог: Лесно се отслабва през лятото, не преди него!

Диетолог обясни защо не трябва да насилваме тялото си да загуби килограми преди лятото. Отслабването е нестресово за организма ни през лятото, а не преди него, каза д-р Михаил Гинзбург, директор на изследователския институт по диетика и диетотерапия в Русия. Той обясни защо отслабването е по-устойчиво и лесно в горещия сезон.

„Определено трябва да отслабна на всяка цена преди лятото“ – това е популярна и натрапчива мисъл сред онези, които планират почивка на плажа. Въпреки това, не всеки може да постигне желаните резултати през зимата или пролетта, защото при по-ниски температури тялото се нуждае от повече енергия и е доста проблематично да се ограничи храната. Но през лятото самото време допринася за свалянето на излишните килограми, сигурен е Михаил Гинзбург.

„В горещината по някакъв начин „изсъхваме“. Количеството вода, което носим в себе си, естествено намалява. Обикновено теглото намалява просто заради топлината, а не поради някакви специални усилия. Хората в жегата губят килограм и половина тегло просто без да усетят“, заяви диетологът.

Освен това в горещината е по-лесно да отслабнете, защото апетитът забележимо намалява, отбеляза специалистът, цитиран от БГНЕС.

„Може да се каже, че храната има термичен ефект. Тялото разгражда храната чрез окисляване и окисляването се придружава от освобождаването на енергия. Част от енергията се улавя от молекулите на АТФ, а част не, така че ни става още по-горещо след хранене. Когато вече е горещо и наоколо, тогава допълнителна енергия не е необходима, но не бива да забравяме да се хидратираме“, предупреди Гинзбург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *