Диетолог посочи кои мазнини са полезни и кои вредни за здравето

Мазнините са сред основните компоненти, присъстващи във всички храни. Диетологът Михаил Гинзбург посочва кои мазнини са полезни и кои вредни за здравето.

Според него навремето е битувало мнението, че всички животински мазнини са вредни за здравето, а растителните са полезни. По-късно обаче учените опровергаха това. Маргарините, получени от растителни масла, са много по-опасни от всяка животинска мазнина, смята лекарят.

Те се произвеждат предимно от растителни масла, получени чрез методи за частично хидрогениране. По време на хидрогенирането се образуват транс изомери на ненаситени мастни киселини. Те пряко допринасят за развитието на ранна атеросклероза и нейните възможни усложнения под формата на удари и инфаркти.

Лекарят обясни, че по-късно е проучена и опасността от маслата, богати на полиненаситени мастни киселини омега 6. Сред тях се отличават царевичното и слънчогледовото олио. Те стават опасни, ако се превиши използваното количество. Според диетолога допустимата норма на слънчогледово или царевично масло е 1-2 чаени лъжички на ден, пише dariknews.bg. Когато се консумира над тази норма, тялото повишава нивото на възпаление, включително невровъзпаление, което може да доведе до болестта на Алцхаймер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Откриха лечение за болестта на Стивън Хокинг ALS
Next post Техниката на Бубновски: 15 секунди за активиране на имунната система