Диетолог разкри как да се храним, за да сме здрави цяла зима

Необходимо е да се избегнат храносмилателни проблеми по време на предстоящите празнични пиршества, но не трябва да спазваме разделно хранене и да приемаме хранителни добавки, казва Алина Губанова, диетолог от онлайн медицинската услуга „СберЗдоровие“.

„Идеята за разделно хранене няма научни доказателства. Ако не страдате от алергии или непоносимост към определени вещества, можете да използвате всяка храна, която ви харесва – комбинирането няма да ви навреди по никакъв начин. По време на празниците се опитайте да се придържате към същите хранителни навици, както в обикновените дни, може би с малко ограничаване“, обяснява диетологът.

Не си струва да проклинате и да ограничавате храната, ако сте яли твърде много или сте си позволили необичайна за тялото ви храна, това не е необходимо. Не трябва да просто забравяте да пиете вода и постепенно да възстановите хранителните си навици, обяснява Губанова.

Хранителните добавки, лекарствата с ензими и сорбентите са безполезни, тъй като усещането за тежест и дискомфорт след преяждане най-често е свързано с факта, че организмът се нуждае от повече сила и време за храносмилане. Ефективността на тези средства в тази ситуация не е потвърдена от проучвания, казва Губанова.

„Това важи с особена сила за сорбентите, които не ускоряват процеса на храносмилане и не „отмиват“ токсините. Доказаният им ефект се ограничава до няколко часа при остри инфекции, когато те изтеглят водата, като помагат за фиксирането на изпражненията“, обяснява диетологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Напитката, която ще ви предпази от сърдечна недостатъчност
Next post Цезар и Клеопатра се пазели от диабет с кисели краставички