Диетолог: Свалете кръвното с боб, но ето кой вид…

Консумацията на определен вид боб сваля кръвното и намалява риска от инсулт. Факт е, че диета, богата на калий, може не само да понижи кръвното налягане, но и да намали риска от инсулт с 24 процента.

При високо кръвно налягане или хипертония сърцето трябва да работи по-усилено от обикновено, за да поддържа кръвообращението в тялото. С течение на времето това натоварва допълнително жизненоважни органи и може да доведе до спешни медицински случаи като инфаркт и инсулт.

Подобно на много медицински състояния, високото кръвно налягане се влияе от много фактори. Те включват наднормено тегло, прекомерна употреба на алкохол и тютюнопушене. Голяма роля играе и диетата. Солта е добре известна като причина за високо кръвно налягане.

Това е така, защото натрият кара тялото да задържа вода, като оказва натиск върху стените на кръвоносните съдове.

Но добавянето на по-големи количества калий в диетата е начин да смекчите ефектите на солта върху тялото си. Калият не само помага на тялото да преработи натрия и да се освободи от него, но също така помага за отпускане на стените на кръвоносните съдове.

Бобът, който сваля кръвното и предпазва от инсулт:

„Една от храните, богати на калий, е лимският боб – в 100 грама от него се съдържат 508 милиграма (mg) калий. Това е повече от 358 mg калий, съдържащи се в един банан, който обикновено се посочва като добър източник на този минерал“, споделя диетологът Игор Строков, позовавайки се на резултатите от проучване, цитирано от Actualno.

Анализът включва 22 съществуващи проучвания с повече от 1600 участници. Доказателства сочат, че повишеният прием на калий понижава кръвното налягане при хора с хипертония и не оказва неблагоприятно влияние върху липидите в кръвта, катехоламините или бъбречната функция при възрастни.

„По-високият прием на калий се свързва с 24% намален риск от инсулт“, допълва още лекарят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Руският диетолог Коловков сваля 52 кг от теглото с нов режим
Next post За превенция! Рецептата на прочут онколог пази от рак