Диетолозите са притеснени от диетите на инфлуенсърите

Инфлуенсърите в социалните мрежи се превръщат в опитни зайчета за най-популярните в момента диети за отслабване с цел да свалят 5, 10 или 30 килограма. Всичко това е в името на популярността онлайн. Според специалисти тенденцията е „ужасяваща“ и „рискована“, предаде АФП.

„Събуждаш се и не ядеш абсолютно нищо, после най-накрая идва обяд, а вече можеш да се забравиш и да ядеш каквото си поискаш!“, твърди млада жена във видеоклип в TikTok на английски език, харесан над 45 000 пъти, като се тъпче със студени меса, картофи и сандвичи, след като цяла сутрин не е хапнала нищо.

Френска инфлуенсърка препоръчва същия метод, придружена от хапче за потискане на апетита, за което дава промоционален код. Няколко месеца по-рано тя твърди, че е свалила три килограма за три дни, като е яла само ябълки.

Често това са екстремни диети, предназначени да привлекат внимание, казва френският диетолог Пиер Азам, основател на Observatoire de l’obйsitй (Наблюдателница на затлъстяването). Алгоритми допълват тази и без това порочна система, като водят интернет потребителите „от диета Х към диета Y“, посочва той, цитиран от БТА.

„Хората, особено младите хора, които искат да отслабнат, се оказват хванати в менгеме с информация, която понякога е противоречива или кумулативна“, казва лекарят.

Практиката на нощното периодично гладуване, която включва 16-часова почивка между вечерята и първото хранене на следващия ден, „може да бъде интересна“ според диетолога Арно Кокол, „но не е за всеки“.

„Не можете да копирате и да поставите на една и съща стереотипна диета хора с наднормено тегло поради стрес и такива, които приемат лекарства“, казва той.

Всеки ден д-р Кокол вижда пациенти, които „трупат килограми и диети“, и посочва, че „95% от диетите са обречени на неуспех до пет години“ според проучване на френските здравни власти. „Хората си възвръщат цялото тегло, което са свалили“.

Повечето диети се основават на забрани и неудовлетвореност, а тялото мрази да бъде насилвано“, обяснява той. Базираният в Париж диетолог предпочита американската програма Weight Watchers, която се основава на балансирано хранене, а не на забрани.

Д-р Азам предупреждава за „убийствените“ съвети на някои потребители на интернет, които се фокусират единствено върху „бързото и лесно отслабване без усилия, удобна за консуматорското общество, без да се интересуват от здравето“.

„Нашите тела са живи и пълни с протеини. Ако прекалим с ограниченията, рискуваме да загубим чиста телесна маса и да атакуваме това, от което са изградени нашите органи и да развием хормонални нарушения, храносмилателни проблеми и дългосрочни заболявания“, предупреждава той.

Лекарят е загрижен и за ефекта на този вид идеи върху уязвимите хора, които могат да изпаднат в „анорексични или булимични наклонности, със склонност към хранителни разстройства“.

Той посочва, че в случаите на наднормено тегло първата точка за контакт е личният лекар или дори специалист, ако е необходимо. Но преди всичко лекарите призовават за „по-добро обучение по отношение на храненето, което се провежда от първите 1000 дни от живота и дори започва още в утробата“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *