Доказан ефект: Закуската преди фитнес помага да горим калории

Доказан ефект: Закуската преди фитнес помага да горим калории

Много хора, които спортуват, се питат дали си струва да закусват преди сутрешната тренировка, или е по-добре да изпълняват сериите си на празен стомах. Скорошно британско проучване, публикувано в American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism, показа, че закуската преди тренировка помага на тялото да изгаря калориите по-ефективно.

Как? Екип от учени от университетите в Бат, Бирмингам, Нюкасъл и Стърлинг избират 12 здрави доброволци – възрастни мъже, пише puls.bg. За закуска те е трябвало да консумират овесени ядки с мляко, а два часа по-късно да се подложат на интензивна тренировка – едночасово колоездене. Контролната група, която участва в експеримента, също е закусила овесени ядки с мляко, но доброволците, вместо да тренират, са си почивали в продължение на три часа.

След това учените измерили нивото на глюкоза в кръвта и нивото на гликоген в мускулите на доброволците. Гликогенът е сложен въглехидрат, който се състои от верига от глюкозни молекули. По време на хранене голямо количество захар навлиза в човешкото тяло, а излишъкът се отлага под формата на гликоген.

Учените са открили, че в тялото на участниците, които са яли преди тренировка, въглехидратите се усвояват по-бързо. Те откриват също, че консумацията на храна преди тренировка стимулира храносмилането след спортуване и подобрява метаболизма. С обилна закуска преди тренировка мускулният гликоген се използва по-ефективно и захарта се изгаря по-бързо. А по време на глад тялото няма достатъчно ресурси за ефективна работа.

„Установихме още, че закуската преди тренировка увеличава скоростта, с която усвояваме въглехидратите при следващо хранене“, обясни един от водещите изследователи д-р Хавиер Гонзалес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *