Доколко полезна е детокс водата

Добрата хидратация е важна за здравето, особено по време на летните горещини. Затова често се препоръчва да пием по осем чаши вода на ден. Според някои схващания обаче, добавянето на някои съставки към водата, като лимон или джинджифил, може да увеличи нейната полезност, пише puls.bg.

Какво е детоксикираща вода?

Детокс водата е вода, към която са добавени малко пресни плодове, зеленчуци или билки. Тъй като към нея не се добавя сок, тя съдържа съвсем малко калории. Това я прави популярна напитка в режимите за детоксикация и сред спортистите. Детокс водата често се препоръчва и в режимите за отслабване, вместо напитките с високо съдържание на захар, като плодови сокове и газирани напитки.

Как да си направим детокс вода?

За да си приготвите детоксикираща вода, добавете парченца плодове, зеленчуци или билки към гореща или студена вода. Колкото повече съставки използвате, толкова по-силен ще е ароматът. Можете да оставите детоксикиращата вода в хладилника за 1 до 12 часа, за да може ароматът да е по-наситен. Не забравяйте да премахнете добавките, за да не започнат да се разлагат. Някои популярни рецепти за детокс вода включват:

  • Краставица и мента;
  • Лимон и джинджифил;
  • Къпина и портокал;
  • Лимон и лют червен пипер;
  • Диня и мента;
  • Грейпфрут и розмарин;
  • Портокал и лимон;
  • Лимон и лайм;
  • Ягода и босилек;
  • Ябълка и канела.

Ползи от детокс водата

Твърди се, че детоксикиращата вода може да помогне за отслабване, пречистване от токсини, балансиране на рН на тялото, по-добро храносмилане, имунитет, настроение, за увеличаване на енергийните нива и подобряване на тена. Смята се, че точните свойства на детоксикиращата вода варират в зависимост от съставките и наситеността им. Научните изследвания, които подкрепят тези твърдения обаче, са твърде малко, а някои са дори преувеличени. Те доказват основно, че детокс водата може да помогне за отслабване, по-добро храносмилане и настроение. Всички тези ползи обаче бихте получили и от пиене на обикновена вода.

За детокс продуктите често се твърди, че улесняват пречистването на тялото и подпомагат загубата на тегло. Термините „токсини“ и „детоксикация“ обаче са с неясно съдържание и не е дефинирано какво се елиминира и точно как се случва. Тялото има добре работещи механизми за детоксикация, а понастоящем няма доказателства, че някой продукт или диета ускоряват тези процеси или ги правят по-ефективни.

И все пак, детокс водата е здравословна напитка, особено за хора, които намират водата за скучна на вкус. Щом добавянето на билков или плодов привкус към водата помага да приема на повече вода и по-малко газирани напитки и сокове, това само по себе си вече е полезно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Признаците, че черният ви дроб е пълен с токсини
Next post Черен кимион може да се използва като лек срещу COVID-19