Доматите прочистват дробовете на пушачите

Пушачите възстановят бързо функциите на белите си дробове, ако ядат повече плодове и зеленчуци и по-специално ябълки и домати. Това твърдят трима американски лекари, събрали резултатите от 10 проучвания в ново изследване, публикувано в списание European Respiratory Journal.

Изследователите от Медицинския факултет на Университета „Джонс Хопкинс“ показаха, че белите дробове на пушачите по-лесно се възстановяват след отказването от вредния навик, ако ядат много ябълки и домати. Според данните са нужни поне два домата и повече от три пресни плода на ден, за да се повлияе положително на състоянието на белите дробове.

Изследователите проучили ефекта и на консервираните и термично обработените плодове и зеленчуци (включително кетчуп), но се оказало, че те не оказват въздействие върху състоянието на белите дробове. По време на работата си те открили, че при хората, които никога не са пушили, ябълките и доматите забавят отслабването на белодробната функция, която идва с възрастта.

Учените свързват ефекта с антиоксидантите, които се съдържат в плодовете и доматите. В малки количества те нямат значително влияние върху организма, но продължителната употреба на антиоксиданти чрез храната води до значително забавяне на патологията на белодробната функция с възрастта, а освен това обръща негативните последици от тютюнопушенето сред бившите пушачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.