Домати – за отслабване и против рак на простатата

Специалистите са установили, че доматите дават чувството за ситост и потискат желанието да се яде между основните хранения – един от главните капани за желаещите да отслабнат. В изследването са участвали 17 жени на възраст между 18 и 35 години.

Те трябвало да засищат глада си със сандвичи от бял хляб, комбинирани с моркови или домати. Оказало се, че най-сити участничките се чувстват, когато залагат на комбинацията от хляб и домати.

Ликопенът – червеният пигмент, придаващ на доматите отличителния им цвят, предпазва от рак на простатата, пише в. „Дейли мейл“, позовавайки се на резултатите от американско изследване. Редица предишни изследвания са показали, че той намалява риска от развитието на някои ракови заболявания, и по-специално на простатата, белия дроб и стомаха.

„Целта на проучването ни не е да предложим начин за лечение на рака, а за предотвратяването му. Смятаме, че можем да го постигнем с помощта на ликопена“, пишат изследователите в сп. „Cancer Prevention Research“.

За целите на изследването половината от 105 доброволци на възраст между 50 и 80 години са приемали всеки ден в продължение на три седмици по 2 капсули, съдържащи 30 мг ликопен. Количеството е приблизително същото като набавяното чрез всекидневна консумация на храни с доматен сос – спагети или пица. Останалите участници са приемали плацебо. Целта на специалистите е била да проверят дали количеството на ликопена в кръвта и тъканите на простата ще се повиши и дали ще се понижат нивата на маркерите на оксидативния стрес – фактор в много заболявания като рак и Алцхаймер.

Оксидативният стрес уврежда клетките в тялото, докато антиоксидантите им помагат да се справят с пораженията. Изследователите са установили, че ликопенът „значително увеличава“ нивата на антиоксидантите в кръвта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *