Домашни рецепти с жълт кантарион, мента и смрадлика срещу язва

Язвената болест е остър или хронично повтарящ се дефект (лезия) на лигавицата на стомаха или дуоденума, получаваща се вследствие на разяждащото действие на солната киселина, която се произвежда в стомаха. На латински език се нарича ulcus, а в западно-европейската литература се среща по наименованието peptic ulcer или peptic disease.

Стената на стомаха и дванадесетопръстника е изградена от няколко слоя:

  • Лигавица (мукоза) с три пластинки (ламини) – lamina epithealis, l. propria и l. muscularis mucosae,
  • Подлигавичен слой (субмукоза),
  • Мускулен слой (мускуларис),
  • Външна обвивка (субсероза и сероза).

За язва се приема, когато дефектът преминава l. muscularis mucosae и е навлезнал по-дълбоко в стената на стомаха.

Има дефекти на лигавицата, които не преминават l. muscularis mucosae, и тогава се говори за ерозия. Ерозиите най-често са множествени и възникват остро под въздействието на външни фактори или при други заболявания.

Терминът пептична язва е въведен от Quincke 1982г. и с него в настоящия момент се означават язвите, получени от действието на солната киселина.

Освен тези термини за язва се срещат и други като:

  • Медикаментозна (лекарствена) язва – получава се в резултат от приемането на някои медикаменти (лекарства) като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), кортикостероиди и др.
  • Стрес-язва – получава се при силен стрес и шокови състояния на организма.
  • Симптоматична или съпътстваща язва – получава се при други основни заболявания.

Народни средства при язва:

  • Смесват се 50 грама стръкове от жълт кантарион, 50 грама стръкове от бял равнец, 50 грама стръкове от червено подъбиче, 50 грама корени от цикория, 50 грама листа от широколистен живовлек, 50 грама стръкове от смрадлика, 50 грама стръкове от камшик, 50 грама листа от градински чай. Две супени лъжици се варят в 500 мл вода 10 минути и престоява 1 час. Прецежда се и се пие по една винена чаша 4 пъти на ден на гладно.
  • Смесват се 50 грама листа от мента, 50 грама корени от черен оман, 50 грама корени от сладник, 50 грама стръкове от хвощ, 50 грама листа от маточина, 25 грама корени от дилянка. Две супени лъжици от билките се заливат с 400 мл вряща вода и престояват 10 минути. Пие се по една винена чаша 4 пъти на ден на гладно.
  • Вземат се 50 грама листа от смрадлика, 50 грама стръкове от жълт кантарион, 50 грама стръкове от бял равнец, 50 грама стръкове от синя тинтява, 50 грама цвят от иглика, 50 грама плод от шипка. Две супени лъжици от билките се варят в 500 мл вода 10 минути. Пие се по една винена чаша 4 пъти на ден половин час преди хранене.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *