Доц. Спасков: 80% от заразените с COVID-19 са само носители, не са болни

Броят на регистрираните случаи на COVID-19 се увеличи шоково през последните седмици у нас. Правителството на този етап няма да затяга мерките за ограничаване на вируса. Отговорността е на обществото и личната отговорност на хората. Ще могат ли лечебните заведения да реагират на голям брой пациенти?

Бившият директор на болница „Пирогов“ – доц. Спас Спасков заяви, че голяма част от установените случаи на коронавирус са само носители. „80% от хората са само носители, те не боледуват. Само 20% от тях проявяват симптоми, а 5% са в тежко състояние. Това не е толкова трагично, освен за конкретните хора“, посочи той.

„Трябва да забележим, че се увеличава страхотно много и броят на изследванията. Между 3% и 7% от проведените изследвания откриват носители на COVID-19. Това е стабилно състояние“, обясни той пред Bulgaria ON AIR. Доц. Спасков подчерта, че спазването на мерките е важно.

„Здравната система беше относително подготвена в началото. Посрещнахме инфекцията като много опасна, оказа се, че не е толкова. Имаше стремеж хората да се уплашат, но те видяха, че не е толкова страшно и вече не вярват на лошите предсказания. Истината много често е по средата. Познанията ни са рехави обаче и е по-добре е да се предприемат по-сериозни мерки“, изтъкна той.

Здравната ни система е добре конструирана и може да издържи на голям брой пациенти, смята бившият директор на „Пирогов“. „Благодарение на напрежението в системата видяхме дефектите ѝ. Работехме ден за ден от финансова гледна точка“, отбеляза специалистът.

Според доц. Спас Спасков гражданите трябва да имат добра и бърза информация за това къде да потърсят медицинска помощ за заболяването, от което се страхуват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *