До колко чесън е препоръчително да консумираме и до каква степен е полезен

Всички сме чували за полезните свойства на чесъна и сме изпробвали поне една бабина рецепта с него. Народната медицина включва чесъна с доста приложения, но ние все пак трябва да се информираме достатъчно, за да извлечем максимална полза.

От следващите редове ще разберете колко чесън е препоръчително да консумираме и до каква степен е полезен.

Какви свойства има чесънът?

В миналото чесънът е бил на почит заради магическите си свойства и е бил използван като отрова срещу различни вредители. Използван е в редица култури за подсилване на имунитета и за повече енергия и сила – при египтяните, древните гърци и римляните.

За световна столица на чесъна считаме град Лас Педрониерас, Испания. В Русия чесънът се появява през 9. Век. Той се използва в народната медицина все още като:

• Лек срещу настинка

В състава на чесъна има алицин – вещество с антивирусни свойства, което има способността да укрепва имунитета. Избирайте най-ароматните скилидки чесън, тъй като количеството алицин в тях е най-голямо. За превенция от настинка са достатъчни около 1-2 скилидки чесън дневно.

• Асистент на зъболекарите

Заради всичките свойства на чесъна, включително и противовъзпалителни, шансът за появата на кариес или друг проблем със зъбите значително намалява. Чесънът дори има способността да помогне с излекуването на вече появили се възпаления. Фитоницидите в състава му имат мощни бактерицидни свойства – борят се с патогенните микроорганизми, които са опасни за здравето на хората.

• Антиалерген

Още една съставка в чесъна – етилацетат, пък има силни антиалергенни свойства. Тя потиска появата на хистаминови протеини, които актуализират алергичните реакции в организма. Скилидка чесън на ден може да потуши сезонните алергии например.

• Запазва младостта

Алицинът има и антиоксидантни свойства, които можем да използваме за поддържането на свеж и здрав вид на кожата ни чрез чесъна.

• Лекува черния дроб

Чесънът помага за детоксикацията на черния дроб чрез отделянето на вещества, които увеличават производството на необходимите чернодробни ензими, но с консумацията му трябва да се внимава. Друга полза от чесъна е, че при редовна консумация се забавят размножителните процеси на бактерии и микроорганизми в женското тяло.

Как чесънът може да навреди?

Чесънът се използва в редица ястия и всъщност има способността да увеличи апетита. Ако спазвате определен режим, трябва да сте наясно, че няколкото добавени скилидки към менюто ви може да ви подтикнат да консумирате по-големи количества храна. Чесънът не е подходящ и за хора, които страдат от стомашни проблеми, проблеми с черния дроб и бъбреците. Не е препоръчително да консумирате по повече от 3-5 скилидки дневно, а жените и кърмачките да избягват като цяло хапването на чесън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post В карамфила има вещества, които блокират коронавируса
Next post 6 храни и подправки, които прочистват кръвоносните съдове