Д-р Брънзалов: Все още няма бум на настинките

Д-р Брънзалов: Все още няма бум на настинките

Не е сезон на алергиите и настинки, все още няма такъв бум, но с влошаване на метеорологичните условия ще има. Немалка част от нашите пациенти посещават кабинетите ни.

Обикновено симптомите не са толкова силно изразени, изчакваме няколко дни, оставяме ги в домашни условия, лекуват се чисто симптоматично и ако има влошаване на състоянието – търсим вариант, при който те да бъдат диагностицирани и предвижени по-натам по веригата. Това обясни зам.-председателят на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов пред Bulgaria on air.

Той коментира, че до този момент системата работи добре. Неговото мнение, че няма паника. И подчерта, че въпросът е COVID-19 да бъде диагностициран навреме.

„Колкото по-рано го диагностицираме даден пациент, толкова по-лесно ще бъде овладяна инфекцията. Когато даден пациент има симптомите, те търсят контакт с РЗИ.“, допълни Брънзалов.

Той коментира, че няма ясно разписани правила относно работата на личните лекари.

„В нашите предложения ние настояваме и да има пункт за набиране на проби, извън лечебните заведения. Когато пациентите попаднат в болница с усложнения, са минали поне през двама, трима лекари, рядко са пациентите, които се самонасочват, за да бъдат хоспитализирани“, учочни Брънзалов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *