Д-р Гайдурков: В суровия жълтък има всичко полезно

Известният диетолог и нутриционист д-р Гайдурков реабилитира ролята на яйцето в съвременното пълноценно хранене. Особено суровото яйце и особено неговият жълтък.

Яйцата не са най-полезни твърдо сварени, твърди Георги Гайдурков. И ни припомня как бабите препоръчваха в детството ни суров жълтък с дупки на яйцето от двете страни. Сурови жълтъци за подсилване на детето.

„Днес този ценен животински продукт е демонизиран поради салмонелата. Има резон в това, но сме наплашени много. Така хората се лишаваме от най-пълноценния животински продукт.

Салмонелата обаче е по черупката на яйцето. Измиваме я, оглеждаме да не е пукнато и тогава е готово за консумация. Ако имаме фобия от салмонелоза, можем да ги попарим предварително с гореща вода и да изшкурим с гъбичка. Аз лично не съм имал проблем нито със себе си, нито с пациент”, разказва от телевизионния ефир д-р Гайдурков.

Към младите студенти той дава интересен съвет. Ако преподавателят ги попита къде има всички полезни съставки да кажат – жълтъка и няма да получт двойка. „В суровия жълтък има всичко, единствено витамин С е с по-ниско съдържание. Там е закодирано пиленцето от самата природа”, казва още Гайдурков и допълва, че дозата прави отровата, затова нека избираме по-здравословно меню.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *