Д-р Емилова: Вдигаме кръвно от бъбреците!

Топдиетологът д-р Людмила Емилова споделя, че най-често при нея пристигат пациенти с високо кръвно налягане, без дори да знаят, че страдат от такова.

„Практиката, която имам като лекар в кардиологично отделение и след това в клиниката, която основах преди 30 години, показва, че немалко хора живеят с високо кръвно без симптоми, например силно главоболие или типичната тежест в тила. Една от причините е нарушената заради наднорменото тегло функция на бъбреците.

Наднорменото тегло е свързано както с прекомерна употреба на животински храни, така и с прием на големи количества сол, бяло брашно и бяла захар. Отлагането на мазнини в тялото от преяждане с такива храни запушва не само кръвоносните съдове, не само рецепторите на клетките, с които се свързва инсулинът, но и тръбичките на бъбреците – там, където се пречиства кръвта. Бъбреците не успяват да пречистят достатъчно кръв в рамките на едно денонощие и тогава организмът в опит да компенсира и да се приспособи към този дисбаланс отделя вещества, които повишават кръвното налягане“, обяснява специалистката.

Тя е категорична, че свалянето на кръвното с лекарства не означава, че сме оздравили организма, а сме потиснали една негова реакция, един симптом. По нейни думи с хипертонията можем да се справим веднъж завинаги, ако направим поне 10-дневен курс на прочистване, но след финала му не бива да започваме да се храним постарому.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Младост в чиния: Ето кои суперхрани ще направят чудеса с кожата ви
Next post Какво се случва в организма, когато пием кола?