Д-р Мариана Контева: Обиколка на корема над 93 см гарантира инфаркт

Известната кардиоложка д-р Мариана Контева предупреждава, че хладното време активира сърдечните болести и апелира всички, които имат съмнения и изпитват дискомфорт, да не отлагат повече прегледа при специалист.

„Лятото като цяло е благосклонно към сърцето. Често пациентите спират или намаляват сами лекарствата си, защото усещат кръвното си по-стабилно, отколкото през зимните месеци. Студът увеличава спазъма на съдовете и обостря много хронични заболявания, в това чисто исхемичната болест на сърцето, аритмиите, хипертонията. Точно сега е моментът, в който трябва да се подготвим за есента и зимата.

Нужно е да сме сигурни, че терапията ни е адекватна, кръвното е в оптимални граници – 120/80 или 130/80, а холестеролът и липидите в кръвта са контролирани в зависимост от това дали сме в нискорискова или високорискова група“, коментира лекарката. Тя добавя, че е добре да наблюдаваме дали сутрин при излизане на студено въздухът не стига, гърдите ни стягат, дали имаме крампи, дали понякога се налага да спираме при усилие.

„Всяка зима крие риск от вирусни заболявания, които от своя страна обострят сърдечносъдовите такива. Пациентите, които адекватно контролират състоянието си, минават много по-леко през подобни заболявания“, казва д-р Контева. Тя разкрива и кои са симптомите, по които можем да познаем, че състоянието ни излиза извън контрол.

„За разлика от много други здравословни дискомфортни състояния задухът, болката в гърдите, холестеролът над 7, високото кръвно налягане не чакат удобния момент – когато захладнее, когато се стопли, когато си свършим работата, когато изпратим децата, когато направим зимнината. Сърцето не боли, то дава сигнал, когато вече е късно и сме прескочили момента, в който сме можели да избегнем лечението с профилактика“, категорична е кардиоложката.

„Обиколката на корема над 93 см е опасна, но пациентът заема отбранителна позиция и обяснява как и дядо му, и баща му са били така. Но не споделя от какво са починали“, казва специалистката по кардиология, напомняйки, че напълняването сигнализира за приближаващия ни инфаркт.

„Ходенето пеша е мръсна дума и масово хората отиват до магазина с колата – нямат време, нямат желание, уморени са. Не правят компромис с нещата, които купуват за удоволствие, но правят компромис с това каква храна ядат, какви витамини пият, как следят холестерола си“, казва още д-р Контева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *