Д-р Мирослав Спасов: Не се лекувайте от грип през социалните мрежи

Има случаи на грип А, но не е дошло времето за обявяване на грипна епидемия, заяви в предаването „Хоризонт до обед“ общопрактикуващият лекар от София д-р Мирослав Спасов.

Грипът през този сезон не е по-различен от предходните години. Повечето хора познават обичайната симптоматика, посочи той.

Д-р Спасов съветва разболелите се „да не се лекуват през социалните мрежи или комшиите“.

„Това, че сте повишил температура, не значи, че трябва да долетите на секундата, да изкъртите вратата на кабинета и да бъдете обслужен, прецаквайки останалите хора. Вземете два парацетамола или друго температуропонижаващо средство, запишете си час, няма никаква спешност. Антибиотик категорично не.“

Гайдлайни на френски инфекционисти препоръчват едва след седмия ден от началото на симтоматиката да се помисли за прием на антибиотик, и то при влошаване, докато българският гражданин иска антибиотик още с влизането си в кабинета, коментира д-р Спасов пред БНР.

300 000 дози противогрипни ваксини, доставени за цяла България, са били изчерпани за кратко време, поясни общопрактикуващият лекар. По думите му обаче „болшинството от българските граждани, особено след пандемията, са твърдо против ваксините“.

Българинът е свикнал да търси лекар, „когато нещата зазлеят“, но вина имат и медиците заради липсата на здравна просвета, заяви Мирослав Спасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Педиатър обясни какви са симптомите на грип при децата
Next post 5 начина да забележите рака навреме